Sociologul Mirel Palada a oferit mai multe detalii despre principalele motive pentru care românii care au plecat în străinătate nu vor să se întoarcă în locul în care s-au născut. Diaspora crește pe zi ce trece, iar autoritățile din România nu fac nimic pentru a ține oamenii în țara lor, notează Bugetul.ro.
Și în prezent, în ciuda multiplelor tendințe de schimbare, potențialul economic al României este mic. În acest sens, un potențial micșorat reprezintă, de fapt, unul dintre motivele pentru care românii nu vor să revină în țară, mai spune Mirel Palada.
Ai mai putea citi: Atac cibernetic în România pe bandă rulantă! Polițiștii sunt în alertă
„Când au început să plece românii în afară, diferența dintre noi și țările dezvoltate era foarte mare. Între timp am mai săltat, însă nu suficient”, a declarat sociologul.
De altfel, acesta a mai explicat că cei care se mută în străinătate nu se mai pot întoarce cu „coadan-tre picioare”. De ce? Ei bine, pentru că mulți investesc ani la rând peste graniță și se obișnuiesc cu stilul de viață din țara respectivă.
„Te mulți acolo, investești atât de mută speranță, viață. Îți vine greu să vii cu coada-ntre picioare. Pe măsură ce stai acolo, te obișnuiești și îți muți soarta acolo, îți proiectezi viitorul acolo. Este greu să pleci după 10-15 ani de stat în străinătate”, a mai spus Mirel Palada, conform sursei citate.
Românii din diaspora sunt în număr din ce în ce mai mare, de la un an la altul. Lipsa locurilor de muncă sau locurile de muncă prost plătite în țara noastră fac ca oamenii să plece, încă de la vârste fragede, în căutarea unui venit mai mare și a unui trai mai decent. Așa se face că în țări precum Spania, Italia, Anglia, Germania sau Suedia se află milioane de români, toți plătiți și triplu față de România.
Vezi și informația zilei: România va fi lovită de ninsori. Elena Mateescu, director ANM: „Zile autentice de iarnă, chiar și în București!”