Recent Poșta Română a anunțat că urmează să treacă printr-o serie de modificări. Printre acestea se numără demararea procesului de restructurare de personal, transformarea unor departamente vechi în unități de afaceri independente, dar și numirea unor noi directori, care vor forma o echipă managerială. Cine sunt aceștia și care este istoria lor? Ce pete apar în dosarele acestora și care este pregătirea lor? Pe baza CV-urilor, jurnaliștii de la Economedia au făcut o trecere în revistă prin care răspund la aceste întrebări.
Alte articole: Exporturile şi importurile Chinei scad dramatic. Cum este influenţată economia mondială
Se pare că trei dintre aceștia au fost sau încă sunr consilieri din partea Partidului Național Liberal, iar doi dintre ei au fost numiți în dosare de corupție care implică și instituția pe care urmează să o conducă, respectiv Poșta Româna. Un altul a fost fost în trecut consilier al fostului premier Florin Cîțu și a fost acuzat de faptul că s-ar fi dat drept jurnalist.
Primul dintre ei se numește Constantin Cristian Tapalagă și a ocupat de curând funcția de director la Oficiul Județean de Poștă Piatra Neamț. De-a lungul carierei sale a ocupat și posturi în Consiliile de administrație ale unor companii de stat din Neamț: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „URBTRANS”, Compania Municipală de Investiții (CMI URBAN) și Salubritas, companie de salubrizare, potrivit CV-ului acestuia.
La momentul respectiv, Florin Valentin Gliga ocupa funcția de director Sucursala Regionala din Cluj, potrivit site-ului Poștei Române. Totodataă, acesta a mai deținut funcția de consilier local al Consiliului Local Cluj-Napoca, făcând parte din Partidul Național Liberal (PNL), potrivit declarației de interese din 2021.
Pandemia i-a schimbat viața lui Gliga, care a decis să își schimbe drumul carierei: de la șeful fabricii Clujana din Cluj-Napoca, ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, la Poșta Română. Acesta conducea anterior fabrica de încălțăminte din 2015, care a intrat anul trecut în faliment.
Potrivit CV-ului său, Gliga a deținut de-a lungul carierei mai multe funcții în companii din mediu privat, fiind angajat inclusiv în cadrul combinatului Chimcomplex Borzești, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, la Combinatul de Celuloză și Hârtie Dej, ca director financiar, a deținut funcția de director financiar la Armătura Cluj, companie care produce de armături pentru instalații termice și de alimentare cu apă și gaz. Acesta a fost și administrator și coordonator financiar al companiei A6 Impex SA, parte grupului de firme Servicii Comerciale Române, o societate care are ca profil producerea energiei electrice.
Cel de-al treilea se numește Alexandru Butiseacă. A fost în trecut consilier al fostului premier Florin Cîțu. La acel moment, Butiseacă a făcut furori în presă după ce a pretins că este jurnalist la Digi24 pentru a obține atunci laude din SUA pentru Florin Cîțu. Potrivit declarației de interese, acesta era în 2022 consilier la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cel de-al patrulea, Florin Gabriel Bulumaca a deținut în trecut funcția de director la CN Poșta Română – Fabrica de Timbre și, de asemenea, funcția de consilier local la Consiliul Local Alexandria, potrivit CV-ului său. Anterior el a mai deținut funcția de administrator în cadrul companiei de arhitectură Arhi Sud SRL, din Alexandria, care în 2021 a raportat o cifră de afaceri de 0 lei și pierderi de 1.188 de lei, potrivit platformei Confidas. Potrivit declarației de interese, acesta este încă membru în cadrul Partidului Național Liberal Organizația Alexandria.
Tot pe lista directorilor apare și Emil Ion Ciorîia care a deținut funcția de director adjunct al oficiului Poștal Municipal București. Acesta este asociat (50%) și în două companii din Constanța – ROMNED COMPANY SRL și BEN COMPANY SRL, care sunt în funcțiune.
Pe vremuri a mai fost asociat la Agrofour Ovidiu SRL, care acum este în lichidare și, totodata, la compania Proiect Euro Adria SRL, care își are activitatea întreruptă, potrivit datelor de pe platforma Confidas.
Ovidiu Vasile Călin apare și el pe lista celor care vor forma noua echipă managerială. În trecut a deținut mai multe funcții în cadrul Direcției Imobiliare CNPR a Poștei Române. Acesta a mai fost consilier în cadrul Comisiei Naționale de Valori Mobile (CNVM), o autoritate administrativă autonomă a statului român, are ca scop reglementarea și supravegherea pieței de capital, piețele de mărfuri (reglementate), potrivit CV-ului său. De asemenea, acesta a fost directorul regional în cadrul Direcției Regionale de Poștă Cluj. A fost în 2006 – 2007 secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.
Alexandru Ioan Brătianu a deținut începând cu 2022 funcția de director interimar în cadrul sucursalei Servicii Express, din cadrul Poștei Române. Brătianu a ocupat mai multe funcții în Compania Națională Poșta Română, de la expert, marketing manager/proiect manager eCommerce, până la project manager, după cum se vede în CV-ul publicat la Poșta Română. În ceea ce privește activitatea sa din mediul privat, acesta a mai lucrat în companii precum Focus Sat, o platformă de televiziune prin satelit de difuzare, unde a deținut funcția de digital marketing manager, precum și în cadrul grupului Frank, agenție de publicitate.
Silviu Mărgean a deținut funcția de director de cabinet în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), instituție guvernamentală responsabilă cu acordarea licențelor de exploatare minieră din România. Anterior, acesta a mai deținut funcția de administrator provizoriu al Poștei Române, consilier personal al secretarului de stat (aprilie 2020) în cadrul Ministerului Transportului, Infrastructurii și Comunicațiilor, potrivit CV-ului său. Potrivit declarației de intenție din 2021, acesta deținea funcția de vicepreședinte BPS Filiala Sector 1 – Partidul Național Liberal (PNL).