O situație tensionată se conturează în rândul pensionarilor, deoarece unele sporuri cu caracter permanent nu au fost introduse în noua formulă de recalculare prevăzută de Legea pensiilor. Această omisiune ar putea duce la pierderi semnificative pentru cei care se bazează pe aceste sume suplimentare în veniturile lor lunare. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a adus clarificări importante în acest sens.
Există temerea că în luna septembrie pensionarii ar putea fi surprinși de scăderea veniturilor, chiar dacă se așteaptă la o creștere a pensiilor din partea statului. Această situație derivă din faptul că anumite sporuri permanente nu au fost luate în considerare în formula de recalculare prevăzută de noua Lege a pensiilor.
Pensionarii care nu pot furniza documente justificative pentru aceste sporuri, cum ar fi cele legate de performanța în muncă sau de orele suplimentare, riscă să nu fie incluși în procesul de recalculare și, implicit, să nu beneficieze de o majorare a pensiei. Obținerea acestor documente poate fi problematică, deoarece unele companii sau fabrici unde au lucrat acești pensionari nu mai există sau nu mai dețin înregistrările relevante.
Este crucial ca cei care dețin încă astfel de documente să le prezinte la Casa de Pensii pentru a asigura un proces de recalculare corect și complet.
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a subliniat că procesul de recalculare este în curs și va lua în considerare toate documentele disponibile, evitând astfel necesitatea pensionarilor de a se deplasa repetat la Casele de Pensii pentru a furniza aceste documente.
Pentru cei care se confruntă cu neînțelegeri legate de documentele privind sporurile, este important să știe că pot solicita instituției respective recalcularea pensiei în conformitate cu adeverințele prezentate. Dacă activitatea lor a inclus și un acord global, iar acesta nu a fost luat în considerare de Casa de Pensii, ei au dreptul să acționeze în judecată pentru obținerea drepturilor cuvenite, inclusiv recalcularea pensiei în conformitate cu documentele relevante.
Adeverința prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puțin următoarele elemente:
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a desfășurat activitatea, cu indicarea datei de incepere și de incetare a acesteia;
d) functia, meseria sau specialitatea exercitata;
e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
f) perioada în care a primit sporul și temeiul în baza caruia s-a acordat și nu faptul că au fost achitate contribuțiile la CAS.
Ai mai putea citi: Concursul anului 2024. Se pun la bătaie premii de 20.000 de euro