- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adio, acte de identitate vechi. Se schimbă regulile în UE. Iată ce trebuie să știe toți românii

22 Aug, 16:58 • Cornel Ghimeșan
Se schimbă regulile în ceea ce privește cărțile de identitate, spune Direcția Generală de Evidență a Persoanelor.
Adio, acte de identitate vechi. Se schimbă regulile în UE. Iată ce trebuie să știe toți românii

Cerințele europene vor intra în vigoare și în România, iar schimbările îi vizează pe toți cetățenii români, conform Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (DGEP) din Constanța. Desigur, regulile în ceea ce privește valabilitatea cărților de identitate pot să difere în funcție de categoria de vârstă.

Citește și Salariu cu taxe zero în România! Acești angajați pot beneficia de facilități fiscale

Iată ce spun normele europene privind securitatea actelor de identitate:

  • Cartea de identitate e valabilă timp de patru ani pentru cei cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Termenul e mai scurt, dat fiind faptul că modificările fizice sunt mult mai evidente în cazul adolescenților.
  • Cei care au între 18 și 25 de ani au termenul de valabilitate de șapte ani fiindcă după perioada adolescenței schimbările fizice nu mai sunt așa de frecvente.
  • Persoanele de peste 25 de ani au un termen de valabilitate prelungit la cărțile de identitate, până la 3 august 2031, potrivit Regulamentului (UE) nr. 2019/1157.

cărți de identitate

Scopul acestui regulament european este de a crește securitatea acestor documente de identitate în interiorul Uniunii Europene.

Treptat, buletinele actuale emise înainte de intrarea în vigoare a regulamentului european vor fi eliminate. Ele rămân valabile doar până la data expirării din document, însă nu mai târziu de 3 august 2031. Până la acea dată, toți cetățenii europeni pot să folosească cărțile de identitate atunci când pleacă în vacanță, dar apoi trebuie să solicite noi documente care să fie conforme cu standardele europene.

Sunt situații când cetățenii români pot să ceară carte de identitate provizorie, care are un termen de valabilitate de un an. Buletinul se eliberează dacă persoana nu are toate actele necesare pentru a primi carte de identitate definitivă. Cartea provizorie, cu toate că are valabilitate redusă, permite rezvolvarea situațiilor urgente.

Ce obligații au românii când vine vorba de cartea de identitate

  • Adolescenții care au împlinit 14 ani sunt obligați să ceară eliberarea cărții de identitate în termen de 15 zile.
  • Când expiră actul de identitate, cetățenii români sunt obligați să ceară eliberarea unuia nou cu cel mult 180 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile de când a expirat cel vechi.

Citește și Ce îi așteaptă pe pensionarii dezamăgiți de deciziile de recalculare. Marius Budăi: „Nicio pensie nu va scădea”

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult