Pe 18 noiembrie 2024, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege important ce scutește operatorii economici de obligația de a emite bonuri fiscale pentru plățile efectuate cu cardul. Această schimbare va adresa o problemă birocratică semnificativă, întrucât comercianții nu vor mai fi obligați să furnizeze bonuri pentru tranzacțiile cu cardul, exceptând cazurile în care clientul solicită explicit un bon tipărit pe hârtie. Legea a fost aprobată cu 163 de voturi „pentru” și 51 de abțineri, iar propunerea legislativă vizează modificarea unui articol din OUG nr. 28/1999 referitor la utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Miracolul din Italia. Într-un oraș, toți cei care joacă la loto câștigă! Fiscul e în pragul crizei!
foto: bon fiscal
Inițiatorii acestei propuneri subliniază faptul că, în alte țări, această practică este deja folosită cu succes, iar bonurile fiscale sunt emise doar atunci când sunt cerute de client. În prezent, în România, comercianții sunt obligați să furnizeze bon fiscal pentru toate tranzacțiile, inclusiv pentru plățile cu cardul, chiar dacă clientul nu îl solicită. Cu toate acestea, inițiatorii argumentează că tranzacțiile cu cardul sunt complet verificabile prin sistemul bancar, ceea ce face necesară renunțarea la cerința de a emite bonuri fizice.
Un alt argument adus de cei care susțin această modificare este că tranzacțiile bancare sunt deja înregistrate în baze de date electronice care sunt mult mai ușor de verificat decât bonurile fizice, iar obligativitatea emiterii acestora doar adaugă un strat de birocratie inutil. În plus, în cazul în care clienții doresc bonul fiscal pentru diverse rațiuni, precum retururi sau înlocuiri de produse, aceștia îl pot solicita oricând, chiar dacă plata a fost făcută cu cardul.
„Faptul că trebuie să dăm o bucată de hârtie pentru orice tranzacţie facem este o birocraţie. O birocraţie făcută din raţiuni fiscale pentru a certifica vânzările comercianţilor. Cu toate acestea tranzacţiile cu cârdul sunt 100% verificabile în sistemul bancar, deci raţiunile fiscale de la tranzacţiile cu cash nu se aplică.
În acest fel, pentru clienții interesați de eliberarea bonurilor pentru rațiuni ce țin de retur/înlocuire etc. (din perspectiva legislației protecția consumatorilor) – aceștia le vor putea solicita chiar dacă plătesc cu cardul bancar, iar cei care nu sunt interesați (e.g. pentru cumpărături de produse uzuale de mică valoare și pentru care, în prezent, bonurile sunt imediat aruncate de clienți la ieșirea de la casele de marcat) să nu primească asemenea bonuri decât le cerere – caz în care li se aplică regulile transmiterii pe cale electronică sau înmânarea fizică”, susțin inițiatorii propunerii legislative.
Deși inițial, proiectul a fost respins de senatori anul trecut, deputații din comisiile de specialitate l-au modificat conform observațiilor Guvernului și i-au întocmit un raport favorabil. Cu toate acestea, Guvernul a respins ideea de a elimina complet obligația de a emite bon fiscal, susținând că acest lucru ar putea afecta drepturile consumatorilor.
Te-ar mai putea interesa și: Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii