- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adio, fumat și vapat în orice spațiu public. Decizia care schimbă totul pentru fumători

19 Sep, 09:51 • Bumbeneci Diana
Fumatul și vapatul în spații publice vor deveni istorie. O nouă decizie a Uniunii Europene se aplică în toate statele membre.
Adio, fumat și vapat în orice spațiu public. Decizia care schimbă totul pentru fumători

Uniunea Europeană

are în plan să ia o serie de măsuri drastice împotriva fumatului și vapatului în aer liber, conform unui document recent apărut în presa italiană. Măsurile se vor aplica inclusiv în zonele de relaxare și de luat masa.

Adio, fumat și vapat în orice spațiu public

Comisia Europeană pregătește o recomandare pentru statele membre prin care se va interzice fumatul pe terasele localurilor, în stațiile de autobuz, parcuri, curțile școlilor, parcările spitalelor și chiar în grădinile zoologice.

Aceste măsuri vizează nu doar produsele cu nicotină, ci și sistemele de vapat care emit vapori.

Ai putea citi: Percepțiile pozitive ale fumătorilor care fac trecerea la produse care încălzesc tutunul sunt reconfirmate de la an la an

fumat și vapat
fumat și vapat

Scopul principal este protejarea copiilor și tinerilor

Noua decizie gândită de UE își propune să extindă liniile directoare din 2009, care au vizat în principal reducerea fumatului pasiv în locuri publice și transportul urban.

Scopul principal este protejarea copiilor și tinerilor de efectele nocive ale fumatului pasiv, având în vedere că anual aproximativ 700.000 de persoane își pierd viața în Uniunea Europeană din cauza consumului de tutun, iar zeci de mii dintre acestea din cauza fumatului pasiv.

Premieră în România: Percepțiile consumatorilor produselor de vapat reflectă efecte benefice similare

Fumătorii români care au trecut complet la produse cu risc redus* au indicat îmbunătățiri ale condiției fizice atunci când utilizează produse care încălzesc tutunul sau de vapat comparativ cu fumatul, anume:

  • 86% dintre utilizatorii de produse care încălzesc tutunul și 83% dintre cei care utilizează produse de vapat spun că acestea îi fac să tușească mai puțin comparativ cu fumatul;
  • 76% dintre utilizatorii de produse care încălzesc tutunul și 82% dintre cei care utilizează produse de vapat spun că acestea le pot afecta mai puțin dantura comparativ cu fumatul;
  • 70% dintre utilizatorii de produse care încălzesc tutunul și 81% dintre cei care utilizează produse de vapat spun că acestea le pot afecta mai puțin capacitatea de a face efort fizic comparativ cu fumatul

„Conceptul de reducere a riscurilor asociate fumatului este din ce în ce mai relevant pentru consumatori, așa cum reiese din cea de-a patra ediție a acestui studiu, ale cărui rezultate confirmă din nou faptul că alternativele cu risc redus* sunt o opțiune viabilă pentru cei care nu pot renunța la fumat. Alături de dovezile științifice solide care susțin produsele care încălzesc tutunul și produsele de vapat ca alternative cu risc redus* la fumat, percepțiile consumatorilor reprezintă o resursă informațională valoroasă pentru public și pentru autoritățile de reglementare, deoarece evidențiază potențialul acestor produse ca soluții eficiente pentru reducerea incidenței fumatului”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.

Cu toate acestea însă, chiar dacă vapatul ar fi mai mult acceptat de fumători în zilele noastre, acesta va fi interzis la fel ca și țigările clasice în orice spațiu public.

Ai mai putea citi  și: Lovitură pentru fumători! Se scumpesc țigările începând cu 9 septembrie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult