Plățile în numerar vor fi reduse drastic, potrivit proiectului de măsuri fiscale cu care premierul Marcel Ciolacu va merge în Parlament asumându-și responsabilitatea. Raționamemtul noilor măsuri a avut în vedere necesitatea întăririi disciplinei financiare, combaterea evaziunii fiscale și a acțiunilor de spălare a banilor, arată Nota de Fundamentare a proiectului.
Totodată, un rol important l-au avut recomandările Comisiei Europene cu privire la limitările utilizării plăților cash și înăsprirea sancțiunilor pentru persoanele care fac plăți în numerar peste un plafon maxim stabilit.
Ultimul proces de evaluare MONEYVAL arată că economia României este una bazată pe numerar, iar dimensiunea economiei subterane este de circa 30% din PIB, utilizarea numerarului reprezentând principala metodă de spălare a banilor, la nivel național.
Intențai este de a plafona încasările efectuate de magazinele de tipul cash and carry (de exemplu Selgros sau Metro) în limita unui plafon zilnic de 2.000 de lei/persoană.
Plățile acordate ca avansuri spre decontare urmează să fie plafonate la 1.000 de lei, plafon stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare. Conform proiectului, „sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei”.
Citește și: 1 octombrie va aduce noi măsuri de austeritate în România. De ce decizii se vor lovi românii
Magazinele de tipul cash and carry, sunt definite prin prevederile art.4 lit.e) din Ordonanţa Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor pe piaţă, republicată: „comerţ de tip cash and carry/formă de comerţ cu autoservire pe bază de legitimaţie de acces – activitatea desfăşurată de comercianţii care vând mărfuri prin sistemul de autoservire către persoane juridice, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale autorizate conform legii şi persoane fizice înregistrate în baza de date a vânzătorului, în scopul revânzării şi/sau prelucrării, precum şi al utilizării acestora ca produse consumabile, păstrând regimul diferenţiat de preţ tip engros/en detail”, potrivit hotnews.ro.
De asemenea, sunt intrezise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 de lei și, respectiv, de 2.000 de leo, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele pot achita facturi care au valori ce depășesc plafonul de 1.000 de lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 de lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.