În scurt timp vom spune adio secretului salarial. Angajatorii sunt obligați să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare în așa fel încât românii să știe ce aleg. Iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare.
Pe cea mai mare platforma de recrutare din România, peste 40% dintre anunțurile de angajări au salariul afișat. Și sunt joburile care se ocupă primele. Candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Conform unei noi directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile.
Deși deja vorbim despre o directivă la nivel european, nu toţi angajaţii sunt încântaţi de regulă. Unii cred că vor apărea conflicte interne şi frustrări, în situaţia în care un angajat nou venit în companie ar urma să câştige mai mult faţă de unul vechi.
”Domeniile care au o dovadă de cel mai ridicat nivel de transparență salarială sunt retailul, zona de servicii, zona de construcții, zona auto, chiar și turismul și horeca. Și ce observăm este că, în special, pentru pozițiile entry-level sau pentru job-urile blue collar, acolo este cea mai cel mai ridicat nivel de transparență”, a declarat Ana Călugăru, head of communications.
Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.
Vezi și: Anunțul începutului de săptămână de la BNR. Ce se întâmplă cu românii care au creditele în lei
”Un Java specialist care pornește de la 2.000 de euro, poate să ajungă până la 4.000 euro net dacă este extrem de senior. Team leader-ul, care la fel poate să pornească de la 2.000 și să ajungă la 5.000 euro net. Un contabil șef care poate câștiga de la 1.500 euro la 2.500 euro net, un manager de recrutare care poate porni de la 2.000 euro și ajunge la 2.500 euro net”, a declarat Sorina Faier, specialist HR.
Românii sunt mulțumiți că se pot bucura de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.
”Undeva la 8.000 RON și să fie și afișat”, spune un român.
În multe firme însă, salariile şefilor rămân încă ascunse.
”Dacă avem o poziție care este extrem de confidențială și este o înlocuire, atunci categoric nu afișăm, nu afișăm acel salariu și bineînțeles pentru pozițiile de top. De obicei, pozițiile de top management sunt recrutate de către head hunter și, atunci, hunter-ul face-to face, în timpul interviului, află salariul actual și așteptările salariale ale candidatului și nu sunt afișate public”, mai spune Sorina Faier, specialist HR.
Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale dintre femei și bărbați.
Citește și: Decizie fără precedent: Din 14 iunie dispare unul dintre cele mai folosite carduri bancare din România