Sprijinul financiar promis de Guvernul român pentru refugiații ucraineni nu mai există! România a rămas fără bani, iar sumele promise de bani nu au mai fost livrați încă din luna aprilie, a informat digi24.ro.
Citește și: Copiii refugiați ucraineni vor avea drepturi egale cu copiii români! Vor beneficia de alocația de stat
Pentru că nu au mai primit bani încă din aprilie, o refugiată ucraineană, mamă a unui copil de 7 ani, se vede nevoită să se întoarcă înapoi în țara de unde a venit, înapoi la război, deoarece la finalul lunii curente rămâne fără niciun ban.
Situația incertă vine în urma unor modificări abordate de Guvernul român din luna aprilie, prin care ucrainenii vor putea primi pentru 4 luni consecutiv un ajutor de 2.00 de lei pentru familie, ulterior, în luna septembrie vor fi nevoiți să se angajeze pe piața muncii din România și să-și ducă copiii la școlile noastre.
„Am depus dosarul cu acte, dar nu am primit niciuna dintre sume de la statul român”, a spus Iulia Raicev, refugiată în România după ce casa sa din Cernihiv i-a fost complet distrusă în război.
Iulia, mama unui băiat de 7 ani, a lucrat până acum ca profesoară pentru copiii ucraineni la o școală din București, în cadrul unui proiect finanțat de JRS România.
„Contractul de muncă e până pe 31 iunie. Chiria mă costă în jur de 300-350 de euro pe lună. Salariul, de circa 400 de euro, nu-mi permite să-mi acopăr toate cheltuielile: acoperă ori cheltuielile de cazare, ori cele de hrană. Sunt mamă singură cu un copil. Statul român nu spune nimic despre când vor fi virați banii. Mai sunt mame singure cu copii ca mine, ne e greu, ne gândim să părăsim România. Multe mame sunt nevoite să se întoarcă în Ucraina, practic fix acolo de unde au fugit”, a spus Iulia.
Din cauza acestor modificări, refugiații ucraineni încep să părăsească România. Datele centralizate UE, în luna martie erau peste 117.000 de refugiați care beneficiau de sprijinul de protecție temporară al UE.
„În ultima lună și jumătate au plecat din țara noastră în jur de 20.000 de refugiați. În acest moment, numărul acestora a ajuns la circa 95.000”, a declarat Ștefan Leonescu, project manager JRS România.
Momentan refugiații nu vor mai primi ajutoarele promise, deoarece sunt blocate și se vor debloca doar la viitoarea rectificare bugetară.
„Trebuie bani alocați de guvern pentru chestia asta, atât vreme cât nu sunt alocați bani de la guvern, nu se poate face nimic. Guvernul nu poate opera decât prin rectificare – pentru a aduce acești bani – din acest motiv, mecanismul e blocat”.
Practic, acești bani trebuie alocați din bugetele Inspectoratelor de Urgență (ISU).
„În baza centralizatoarelor primite de la autoritățile administrativ-teritoriale, ISUBIF (Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov n.r.) a virat sumele necesare pentru decontarea cheltuielilor aferente lunii martie 2023. Plățile pentru decontarea cheltuielilor survenite începând cu luna aprilie 2023 vor fi reluate imediat după aprobarea bugetului și alocarea fondurilor de către ordonatorii de credite principal și secundari”, se arată într-un comunicat al ISU
Alte articole: Guvernul pune stop ajutoarelor destinate refugiaților ucraineni și crește numărul angajărilor acestora cu contracte de muncă