- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adio zacuscă în acestă iarnă! O legumă de bază pentru această rețetă ar putea dispărea din pieţe mai devreme din cauza secetei

25 Jul, 14:35 • Andrei Alina
Canicula și seceta au afectat nu doar producția de cereale, ci și câmpurile cultivate cu legume și solariile. Anul acesta roșiile și ardeii s-au copt mult mai repede decât în alți ani datorită vremii calde, dar valul de căldură din iulie a transformat solariile în adevărate cuptoare şi mare parte din recoltă a fost compromisă. Prețurile legumelor vor fi în creștere, iar unii pot spune adio zacuscă anul acesta.
Adio zacuscă în acestă iarnă! O legumă de bază pentru această rețetă ar putea dispărea din pieţe mai devreme din cauza secetei

Adio zacuscă în acestă iarnă! După concediul din august, multe gospodine se vor pune pe treabă pentru a pregăti conservele pentru iarnă. Bulion, suc de roșii, zarzavaturi pentru ciorbe ori zacuscă sunt pregătite în fiecare toamnă. Doar că anul acesta, unele legume vor dispărea mai devreme, avertizează legumicultorii.

Citește și: Seceta și furtunile aduc scumpiri de peste 300% la tarabele cu legume. Cât ajung să coste varza, castraveții, roșiile și ardeii

De exemplu, legumicultorii se tem că vor avea cel mai scurt sezon de roşii și ardei gras și kapia. Aceste legume au avut cel mai mult de suferit din cauza temperaturilor foarte ridicate.

 

Prețurile legumelor vor fi în creștere, iar unii pot spune adio zacuscă anul acesta

Laurenţiu cultivă ardei, vinete şi roşii în solarii de 12 ani. Până acum, nu i s-a mai întâmplat ca legumele să se deshidrateze în câteva zile din cauza arşiţei.

„Ardeiul este jumătate foarte ars şi jumătatea aceasta este bună. Merge consumat, dar la piaţa nu putem să-l dăm. Partea unde nu a bătut soarele nu are nimic. În partea aceasta este afectat 100%. Este deshidratat total. Asta este pielea lui, coaja”, a declarat Laurenţiu Mălăescu, pentru observatornews.ro.

Citește și: Succesul unui fermier care vinde roșii de jumătate de kilogram! „Au 500-600 de grame. Cel mai important este că sunt maturate natural”

Dacă în primăvară, legumicultorii erau bucuroși și încrezători că vor face profit după ce roșiile în solarii s-au copt mai repede decât în anii trecuți și prețurile erau destul de mari, cu venirea verii și din cauza căldurii arzătoare multe culturi au fost compromise. În sudul țării, săptămâni la rând, termometrele au indicat la umbră 40 – 43 de grade Celsius în iulie. În solarii, temperaturile ridicate au ars recolta. Nici pe câmp, situația nu este mai bună. Astfel că legumicultorii cred că sezonul se va încheia mai repede faţă de anii trecuţi.

„Din cauza temperaturilor foarte mari o să treacă repede. Nu o să mai reziste ca în alţi ani până în octombrie. Planta e foarte afectată de temperaturile ridicate, producţia, la fel. Pe un etaj, dacă avem câte o roşie avortează foarte mult flori şi cad. Temperatura cea mai mare pe care am văzut-o eu a fost de 57,7 grade, dar depăşeşte şi 60 de grade în mijlocul zilei”, mai spune Laurenţiu Mălăescu.

În pieţe, un kilogram de roşii româneşti costă între 6 şi 10 lei. Ardeii se vând cu peste 10 lei kilogramul.