- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Admitere 2024. Ce facultăți practică cele mai mici taxe de școlarizare

08 Jul, 23:12 • Stefan Simion
Admitere 2024. În contextul unei scăderi drastice a numărului de absolvenți de liceu, universitățile din România se confruntă cu o provocare majoră. Comparativ cu anul 2010, numărul absolvenților de liceu a scăzut cu 70.000, aspect ce a determinat universitățile să adopte tot felul de strategii pentru a atrage viitorii studenți.
Admitere 2024. Ce facultăți practică cele mai mici taxe de școlarizare

Admitere 2024. Într-un context demografic tot mai dificil, atât universitățile de stat cât și cele private au redus considerabil taxele de școlarizare, pentru a atrage un număr cât mai mare de studenți. Instituțiile de învățământ superior încearcă, prin această măsură, să faciliteze accesul absolvenților de liceu în facultăți.

Admitere 2024. Ce facultăți au cele mai mici taxe de școlarizare

Surprinzător, cele mai mici taxe se regăsesc la specializările considerate mai dificile, cum ar fi matematica sau construcțiile, unde costurile anuale sunt puțin peste 3.000 de lei. Facultățile cu profil umanist, precum dreptul, sociologia, psihologia, comunicarea și administrația, au taxe de aproximativ 4.000 de lei pe an. Unele universități, precum Universitatea din Oradea, oferă chiar taxe mai mici la anumite specializări, cum ar fi construcțiile civile, unde taxa anuală este de doar 3.100 de lei, și matematica, cu o taxă de 3.300 de lei, scrie newsweek.ro

La Universitatea din Craiova, una dintre universitățile de tradiție din România, taxa anuală este de 4.000 de lei, o sumă accesibilă pentru mulți tineri și părinți. Taxa de înscriere este de doar 200 de lei.

Citeste si Facultăţi fără Bacalaureat în 2024. Ce poţi studia dacă nu ai obținut o notă de trecere la „examenul maturității”

Admiterea, o pură formalitate

La privat, există variații mai mari în ceea ce privește taxele de școlarizare. De exemplu, la Universitatea Spiru Haret, taxa anuală este de 4.800 de lei, iar principala facilitate este aceea că suma poate fi plătită în nu mai puțin de șase rate. Taxa scade la 3.500 de lei pe an pentru studenții din afara Capitalei, cum ar fi la Câmpulung sau Craiova. La Universitatea Titulescu, nu există examen de admitere, media de admitere fiind calculată pe baza rezultatelor de la Bacalaureat. Taxa anuală este de 1.000 de euro, echivalentul a 80 de euro pe lună.

Citeste si Facultățile de drept la care e imposibil să nu intri în 2024. Ce condiții trebuie să îndeplinească viitorii studenți

La multe universități, în special la cele private, admiterea este o pură formalitate. Un absolvent de liceu care a obținut nota minimă la Bacalaureat, adică 6, se va putea înscrie fără probleme la orice facultate dorește dintre cele private.

Universitatea Titu Maiorescu oferă un proces de admitere simplificat pentru cel puțin trei facultăți, unde selecția se face pe bază de dosar. Media de admitere pentru programele de licență este calculată ca media aritmetică între media generală a examenului de bacalaureat și nota obținută la proba scrisă de limba română.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult