Admiterea la facultate în 2024 este mult simplificată în comparație cu anii anteriori, mai ales la universitățile private. În multe cazuri, procesul de admitere se face online și constă doar în depunerea unui dosar, fără a conta notele obținute la examenul de bacalaureat. Spre exemplu, la unele facultăți, cum ar fi cea de drept, există suficiente locuri pentru toți cei care aplică, iar dacă un candidat nu reușește să intre la drept, poate opta pentru sociologie, cu condiția să dețină diploma de bacalaureat, notează Newsweek.
La multe universități, admiterea este o formalitate. Este aproape imposibil să nu găsești un loc de student dacă ai promovat bacalaureatul, chiar și cu o notă minimă de 6. Acest lucru este important nu doar pentru accesul la educație superioară, ci și pentru avantajele pe care le aduce statutul de student, mai ales în ceea ce privește grila de salarizare mai avantajoasă la stat.
În unele domenii, diploma de studii superioare este mai valorificată decât cunoștințele efective, ceea ce accentuează importanța de a fi student. Cele mai accesibile facultăți sunt cele umaniste, precum drept, sociologie, jurnalism, psihologie, afaceri internaționale, administrație, turism și geografie. La aceste facultăți din cadrul universităților private, admiterea se face pe baza dosarului, în ordinea mediilor obținute la bacalaureat.
Te-ar putea interesa și: BACALAUREAT 2024. Cresc tarifele pentru elevii care nu au promovat examenul maturității din prima
La universitățile de stat de top, situația este diferită. De exemplu, la Facultatea de Drept din București, există aproximativ 300 de locuri fără taxă, pentru care concurența este acerbă, cu cinci candidați pe un loc în anul anterior. Cei care nu reușesc să ocupe un loc subvenționat pot spera la unul din cele 300 de locuri cu taxă, admiterea fiind decisă în funcție de notele de la concursul de admitere.
Un exemplu de admitere simplificată este Universitatea Titu Maiorescu, unde admiterea la cel puțin trei facultăți se face pe bază de dosar. Media de admitere la programele de studii de licență este calculată ca media aritmetică între media generală obținută la examenul de bacalaureat și nota de la proba scrisă de limba română din cadrul aceluiași examen.
Viitorii studenți trebuie doar să plătească taxele și să încarce documentele necesare, cum ar fi copia buletinului și diploma de bacalaureat. Același proces se aplică și la Facultatea de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale din cadrul aceleiași universități.
La Universitatea Ecologică, admiterea este și mai simplă, realizându-se doar pe baza mediei obținute la bacalaureat. Taxele anuale pentru studii variază între 4.000 și 5.000 de lei. Aceleași condiții de admitere se aplică și la Facultatea de Științele Comunicării și Facultatea de Psihologie. Nici la Universitatea Titulescu nu se dă examen. Media este calculată similar, ca media aritmetică între media generală obținută la bacalaureat și nota de la proba scrisă de limba română din cadrul bacalaureatului. Taxa anuală este de 1.000 de euro.
Un aspect foarte important este faptul că la majoritatea universităților private, candidații se pot înscrie la mai multe facultăți simultan. Astfel, dacă nu reușesc să intre la o anumită facultate, au șanse mari să fie admiși la alte specializări precum administrație, sociologie sau psihologie. Numărul mare de locuri cu taxă la facultățile umaniste face ca admiterea să fie aproape garantată pentru toți cei care au promovat bacalaureatul. Acest lucru este deosebit de relevant în contextul scăderii semnificative a numărului de absolvenți de bacalaureat în ultimii 15 ani.