- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Admitere Academia de Poliție 2024. Noile condiții pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se înscrie la concurs

29 Jun, 08:26 • Adrian Popovici
Guvernul schimbă regulile pentru admiterea la Academia de Poliție. Cei care vor să devină polițiști trebuie să respecte o serie de reguli noi legate de tatuaje.
Admitere Academia de Poliție 2024. Noile condiții pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se înscrie la concurs

Anunțul momentului pentru tinerii care vor să lucreze pentru Ministerul Afacerilor Interne. Guvernul a introdus, vineri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, noi condiții pentru admiterea la Academia de Poliție, aducând modificări semnificative în Statutul poliţistului. Una dintre principalele schimbări vizează restricțiile privind tatuajele, notează Newsweek.

Conform noilor reglementări, candidații pentru Academia de Poliție nu trebuie să aibă tatuaje sau alte elemente ornamentale pe față și/sau gât, precum și în alte zone ale capului. Tatuajele sau ornamentele de pe corp nu trebuie să conțină simboluri, mesaje sau reprezentări care incită la violență, ură, discriminare sau care au conotații politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

După cum transmite Executivul, noua lege privind admiterea la Academia de Poliție se modifică astfel încât „persoana care participă la un concurs pentru ocuparea unor funcţii de execuţie vacante prin încadrare directă/reîncadrare/transfer nu trebuie să aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe faţă şi/sau gât, precum şi în alte zone ale capului, iar tatuajele ori elementele ornamentale prezente pe corpul candidatului să nu reprezinte sau să nu semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violenţă, ură sau discriminare ori să aibă conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.

Admitere la Academia de Poliție
Admitere la Academia de Poliție

Te-ar putea interesa și: Admiterea la Medicină 2024. Prorectorul UMFCD: Studenții care intră la buget vor rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști

Cum se mai modifică condițiile de admitere la Academia de Poliție?

Aceste modificări se aliniază deciziilor recente ale Curţii Constituţionale a României, care a declarat unele prevederi din Legea nr. 360/2002 neconstituționale. Ordonanţa de urgenţă clarifică și condițiile în care polițiștii pot beneficia de decontarea cheltuielilor de asistență juridică în cazul unui proces penal sau civil legat de faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în cazul în care sunt victime ale ultrajului.

În plus, noua reglementare stabilește criteriile pentru acordarea gradelor profesionale absolvenților cu diplomă de licență ai Academiei de Poliție, ținând cont de vechimea în structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Alte modificări aduse Legii 360/2002 includ instituirea măsurii de „atenționare” ca măsură administrativă preventivă, clarificarea răspunderii materiale a polițiștilor și criteriile pentru repartizarea absolvenților instituțiilor de învățământ ale MAI.

Noua legislație reevaluează și programul de master profesional de la Academia de Poliție, destinat atât persoanelor care nu au urmat anterior un program de formare inițială în cadrul MAI, cât și agenților de poliție cu studii superioare care îndeplinesc anumite condiții. De asemenea, termenul de interdicție pentru modificarea raporturilor de serviciu a fost redus de la cinci la trei ani.

Citește și: Admitere Academia de Poliție 2024. Criterii pentru admiterea la Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri