- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Admiterea la Medicină 2024. Prorectorul UMFCD: Studenții care intră la buget vor rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști

03 Jun, 10:58 • Andrei Alina
Admiterea la Medicină 2024. Decizia se va aplica pentru studenții din anul I din anul universitar viitor, adică 2024-2025, pentru studenții din anii II-VI fiind valabilă în continuare modalitatea de reclasificare din prezent.
Admiterea la Medicină 2024. Prorectorul UMFCD: Studenții care intră la buget vor rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști

Admiterea la Medicină 2024. Studenții care vor fi admiși pe locuri bugetate, după examenul de admitere din iulie 2024 de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București, vor rămâne „la stat” până la finalizarea studiilor, potrivit unei noi reguli aprobate de Senatul Universitar, a declarat prorectorul Valentina Uivaroși pentru Edupedu.ro.

„Această prevedere referitoare la învățământul superior cu taxă pe lângă locurile finanțate de stat a fost introdusă prin ordonanța de urgență (OUG) 133 din anul 2000. Conform acelei OUG, în fiecare an se făcea reclasificarea studenților pe locurile cu finanțare de la buget și pe locurile cu taxă.

Această OUG a fost aprobată prin legea 441 în anul 2001, dar cu o modificare: se făcea reclasificarea studenților doar pentru locurile vacantate de la buget. Deci pentru locurile care se eliberau prin transfer, prin repetenție și așa mai departe.

Apoi, prin legea educației naționale 1/2011, prevederea referitoare la statutul studenților cu taxă era următoarea: statutul studenților cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul instituției de învățământ universitar. Noi în temeiul acestei prevederi a legii 1/2011 am continuat cu reclasificarea anuală a studenților.

Citește și: Se fac angajări în armată. Care sunt condițiile de admitere și perioada de înscriere la concursul MApN

În prezent, pe legea învățământului superior 199/2023 avem următoarele modificări: nu mai apare această prevedere că statutul studenților cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul instituției de învățământ universitar, însă la articolul 148, alineatul 2, prevederea este următoarea:

  • Învățământul superior este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual de la Guvern și cu taxă în condițiile legii. Instituțiile de învățământ superior pot acorda din bugetul propriu granturi de școlarizare la toate nivelurile și ciclurile de învățământ.

Totodată, legea 199/2023, abrogă OUG 133 care făcea referire la reclasificare. La articolul 260, legea 199/2023, abrogă OUG 133 și legea de aprobare a OUG 133. Prin urmare, este la latitudinea senatului universitar cum se modifică statutul de student cu taxă.

Noi am hotărât că de regulă se menține statutul de student cu taxă pe toată perioada studiilor, dar în condițiile în care se vacantează locuri de la bugetul de stat prin retragere de la studii, prin transfer, prin repetenție, acele locuri vor fi ocupate de studenții de la taxă cu cele mai bune performanțe. Este tot un fel de reclasificare, dar doar pe locurile care se vacantează de la buget”, a declarat prorectorul Valentina Uivaroși pentru Edupedu.ro.

Citește și: Admitere Academia de Poliție 2024. Criterii pentru admiterea la Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri

 

Admiterea la Medicină 2024. Prorectorul UMFCD: Studenții care intră la buget vor rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști

Nici statutul de buget nu este veșnic pentru că dacă studentul nu este integralist, condiție să promovezi dintr-un an în altul, va repeta anul și automat pierd locul de la buget. Trec prin repetenție la taxă”, a mai subliniat prorectorul UMFCD.