Ministrul Adrian Câciu a oferit detalii despre situația fiscală a contribuabililor români, în special pentru antreprenori și deținătorii de microîntreprinderi, într-un context de dezbateri intense privind noi taxe și impozite. El a spus că nu se preconizează creșteri ale impozitului pe dividende, asigurând antreprenorii că nu vor fi surprize neplăcute în acest sens, potrivit știripesurse.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Puterea de cumpărare a românilor, menținută la nivel rezonabil în ciuda provocărilor economice. Adrian Câciu: Acest echilibru se va păstra şi în perioada următoare
foto: Adrian Câciu
Câciu a reafirmat că plafonul de impozitare pentru microîntreprinderi va rămâne la 500.000 de euro, menționând că cotele de impozitare vor fi de 10% sau 16%, iar TVA-ul va rămâne neschimbat, conform angajamentelor asumate prin programul de guvernare.
El a explicat că înțelege că și reprezentanții PNL susțin aceste măsuri, iar păstrarea plafonului la 500.000 de euro este importantă pentru menținerea stimulentelor pentru micile afaceri.
„Ceea ce am scris foarte clar în program: impozitul pe profit să rămână 16%, TVA de 19% și cotele diferite de 9 și 5 la sută și avem impozitul pe venit 10%. În trimestrul întâi vom avea această analiză pe care o face Banca Mondială și o dezbatere cu Mediul de Afaceri. Fiecare cu interesul lui”, a mai spus Adrian Câciu în emisiunea moderată la Gândul de Denise Rifai.
Ministrul a clarificat și interpretările Comisiei Europene, care au generat confuzie, spunând că discuțiile despre eliminarea facilităților legate de întreprinderi nu trebuie să implice reducerea plafonului, ci mai degrabă se referă la eliminarea acestor facilități. Câciu a insistat că guvernul nu este de acord cu aceste interpretări și va lupta pentru a proteja interesele antreprenorilor români.
Câciu a încurajat contribuabilii să rămână optimiști.
Te-ar mai putea interesa și: Adevărul despre economia din România. Adrian Câciu anunță ce se va întâmpla în 2026