- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adrian Câciu: „Pragul de microîntreprinderi ar trebui menținut la 500.000 de euro”

14 Oct, 10:46 • Berbecar Ralph
Într-o recentă apariție recentă, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a subliniat opinia sa conform căreia pragul pentru microîntreprinderi ar trebui să rămână la 500.000 de euro. Această declarație vine pe fondul unei cerințe formulate de Comisia Europeană, care propune reducerea acestui prag la 88.500 de euro.
Adrian Câciu: „Pragul de microîntreprinderi ar trebui menținut la 500.000 de euro”

În cazul în care România nu va adapta legislația conform solicitărilor europene, țara riscă să piardă 300 de milioane de euro din fondurile disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), relatează Capital.ro.

Adrian Câciu, pragul pentru microîntreprinderi ar trebui menținut la 500.000 de euro

Adrian Câciu a evitat să ofere o poziție definitivă înainte de a se lua o decizie finală. El a argumentat că sectorul microîntreprinderilor a suferit deja numeroase ajustări fiscale și că este esențial să se analizeze cu atenție impactul economic al unei astfel de modificări. Ministrul a mai evidențiat necesitatea de a compara veniturile generate de companiile care ar trebui să plătească impozit pe profit cu eventualele pierderi din alte domenii ale economiei.

„Nu aș vrea să mă pronunț înainte de a se lua această decizie. Am opinia mea personală, consider că totuși am făcut destule reconversii sau ajustări fiscale în partea asta de microîntreprinderi. Trebuie să te uiți să vezi cât câștigă bugetul de stat, care este efectul economic în piață.

Ai o problemă de scădere într-o anumită zonă și dacă pui în balanță cât ai câștigat la bugetul de stat din acele venituri care ar veni din companiile care ar trebui să plătească impozit pe profit”, a declarat ministrul.

Pe lângă discuția pe care a avut-o legată de microîntreprinderi, Adrian Câciu a mai subliniat și importanța colaborării între PSD și PNL în cadrul coaliției guvernamentale pentru stabilirea bugetului pe anul următor. Ministrul a menționat că termenul limită pentru finalizarea acestui buget este 20 decembrie și a avertizat că întârzierea aprobării ar putea conduce la instabilitate economică.

Citește și: Categoria de pensionari a căror pensie crește și cu 90% în perioada următoare. Lista celor ce se încadrează

Comisia Europeană deranjată de declarațiile liberailor din România

Adrian Câciu a declarat că afirmațiile liberarilor în ceea ce privește derapajul economic au deranjat Comisia Europeană.

„Și cei de la PNL au început să își revină un pic să înțeleagă că nu poți să îți rupi cămașa de pe tine făcând declarații iresponsabile despre Guvern, în primul rând despre Guvern, și în al doilea rând despre situația economică a României. Ce a deranjat Comisia au fost acele declarații privind derapajul economic al României făcute de exponenți ai unui partid aflat la guvernare. Ele nu sunt susținute de cifrele pe care Comisia le are. Nu suntem mai prejos decât Franța care are un deficit de 7% în acest an și care are o problemă mare din perspectivă politică, nu suntem mai prejos decât Germania care este în recesiune și va continua această recesiune și nu suntem mai prejos decât țările din regiunea noastră, unde avem cinci țări care sunt într-o situație destul de complicată nu doar politic dar mai ales economic”, a mai spus acesta. 

Citește și: AEP dezvăluie numărul impresionant al românilor înscriși pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale