Potrivit declarațiilor ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, România a absorbit deja 33,1% din fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o sumă de 1,9 miliarde de euro executată până în luna martie. În plus, este imperativ să accelerăm ritmul implementării acestor fonduri, transmite Antena 3 CNN.
„România a făcut progrese remarcabile în ultimul an în implementarea PNRR. În prezent, avem contracte de investiții în valoare de 36 miliarde de euro semnate, din care 21 miliarde euro reprezintă finanțări PNRR.
România a încasat deja 33,1% din fondurile alocate prin PNRR, iar 1,9 miliarde de euro cu execuția la martie sunt deja cheltuite. Cu pragmatism, trebuie să grăbim viteza implementării, iar fondurile disponibile să sprijine dezvoltarea economiei.
Pentru aceasta lucrăm constant cu coordonatorii de reforme și investiții finanțate din PNRR și cu cei ai Comisiei Europene pentru a accelera implementarea PNRR. Subliniez că pentru succesul implementării PNRR este necesar dialogul constant cu Comisia, dar și consecvența coordonatorilor de reformă în recuperarea întârzierilor și realizarea la timp a investițiilor și reformelor”, a declarat Adrian Câciu.
Te-ar putea interesa și: Adrian Câciu: Cererea de plată numărul 3 din PNRR nu este blocată. Câți bani ar trebui să primească România
Miercuri, Comisia Europeană a avertizat că România întârzie în implementarea reformelor necesare pentru a obține fondurile de redresare ale Uniunii Europene, iar deficitul său fiscal într-un an electoral intens este alarmant, punând în pericol accesarea a miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Până în prezent, România a beneficiat de aproximativ 9 miliarde de euro dintr-un pachet total de granturi și împrumuturi în valoare de 28,5 miliarde de euro, disponibile până în 2026, în cadrul mecanismului de redresare și reziliență al Uniunii Europene (PNRR). Cu toate acestea, plățile sunt condiționate de implementarea unui set de reforme, inclusiv modificări fiscale, iar progresele înregistrate de România au stagnat.
În luna decembrie, România a depus o a treia cerere de plată, iar reprezentanții Comisiei Europene sunt în această săptămână la București pentru a discuta despre obiectivele și termenele nerespectate.
„A treia plată este întârziată faţă de unde ar fi trebuit să fim”, a declarat Celine Gauer, directorul SG RECOVER din cadrul Comisiei Europene într-o conferinţă organizatră la Bucureşti. „Vedem că multe investiţii nu au început de fapt. Mesajul meu este unul de urgenţă”, a subliniat ea.
În plus, Declan Costello, adjunct al şefului Direcţiei pentru afaceri economice şi financiare a Comisiei Europene, a declarat că Bruxelles-ul este foarte îngrijorat de situaţia fiscală a României. „Deficitul ar fi trebuit să fie corectat până anul acesta”, a declarat Costello la aceeaşi conferinţă. „Vedem că toate tendinţele merg în direcţia greşită. În acest moment, mă aştept ca deficitul să fie mai aproape, dacă nu chiar peste 7% din PIB, în acest an”, a declarat oficialul european.