Adrian Câciu a explicat că vrea ca deficitul de 3% să fie obținut în 2025, nu în 2024. În acest an, ministrul Fondurilor Europene spune că vom avea un deficit bugetar de 5 – 5,5%.
În momentul de față, Guvernul poartă discuții cu Comisia Europeană. Obiectivul este ca revenirea la ținta de deficit de 3% să se întâmple în 2025, nu în 2024. În cazul unei forțări a deficitului în 2024, se poate ajunge la recesiune economică pe care România a reușit să o evite până acum.
Adrian Câciu spune că bugetul a fost construit anul acesta pentru un deficit de 4,4%. „Aşa am construit bugetul pentru înscriere pe 4,4% deficit, însă primele luni au arătat o încetinire a veniturilor bugetare, ceea ce înseamnă că deficitul nostru se duce spre 5 – 5,5% anul acesta”, a declarat, marţi seară, pentru Euronews, Adrian Câciu, fost ministru al Finanţelor.
Câciu spune că există discuții constante cu Comisia Europeană cu privire la acest subiect. Ministrul s-a declarat împotriva măsurilor de austeritate în această perioadă, când creșterea economică e cel mai important obiectiv.
„Dacă vrei să ai creştere economică în continuare, cu austeritate nu obţii creştere economică. Cu austeritate, întotdeauna o să ai contracţie economică. Austeritatea se referă la scăderea cererii. Când pică cererea, o să ai contracţie economică că oferta o să dea faliment”, a explicat Adrian Câciu.
Sunt șanse ca, prin discuțiile cu Comisia Europeană, Executivul să obțină o prelungire de un an.
„În discuţiile pe care le avem cu CE (…) un an de zile nu este nicio problemă să obţinem o prelungire a procedurii, adică să închidem deficitul la 3% în 2025, deci o ajustare mai graduală”, a spus ministrul.
Faptul că România a evitat până acum recesiunea, într-un moment în care recesiunea marchează Europa, nu e un lucru simplu deloc.
„Am evitat recesiunea şi este o ştire pe care lumea o trece cu vederea. Europa este în recesiune, România nu este în recesiune, are a doua creştere economică din Europa. Dacă vrem să închidem în 3% în 2024, n-avem decât recesiune de făcut. Asta înseamnă că toată lumea va plăti un preţ care e incorect faţă de oameni şi e vina celor care au făcut deficitul acela mare de 9,4%”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.