Un val de aer polar va aduce, începând de vineri, 20 decembrie, o înrăutățire a vremii. Este alertă de ninsori în mare parte din România, iar în sudul țării a fost emisă avertizare cod galben de viscol. O informație de interes mai cu seamă pentru conducătorii auto este aceea că, în contextul precipitațiilor mixte și a răcirii accentuate a vremii, se vor forma ghețuș și polei.
Florinela Georgescu, director adjunct al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat faptul că vremea se va schimba radical în următoarele zile. Vor fi ploi în aproape toată țara, iar la munte va ninge.
„Așteptăm o vreme în schimbare în perioada următoare. Deja de astăzi, mai ales din a doua parte a zilei, aria precipitațiilor se va extinde, va cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi precipitații mixte în Transilvania și în Moldova, în zona montană vor predomina ninsorile, iar în restul teritoriului vor fi mai ales ploi.
Însă mâine seară și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în partea de est a Munteniei, în Dobrogea și în sudul Moldovei vor fi mai ales lapoviță și ninsori. Sigur că ninsoarea asociată cu vântul va fi viscolită pentru că vă spuneam că vor fi și precipitații mai înspre lichid, ploaie, lapoviță. În condițiile răcirii vremii, se vor forma poleiul și ghețușul.
Este strat de zăpadă, mai degrabă în zona înaltă, care să fie prielnic sporturilor de iarnă, dar trebuie să plecăm bine informați în această perioadă, deoarece primul strat de zăpadă nu este unul de foarte bună calitate. El a fost depus în condiții diferite de temperatură.
Pe de altă parte, au fost și episoade de vânt care, de asemenea, influențează structura stratului. Există și atenționare din punct de vedere al pericolului de avalanșe. În acest weekend așteptăm din nou ca vântul să se intensifice, mai ales în zona montană înaltă, și trebuie să știm foarte bine cum ne pregătim”, a declarat Florinela Georgescu pentru DCNews
Florinela Georgescu a explicat și cum va fi vremea de Crăciun. Specialista ANM a transmis că există posibilitatea să ningă pe data de 25 Decembrie, iar vremea să se mențină la fel și de Revelion, iar temperaturile să fie apropiate de normalul perioadei.
„Este posibil ca în preajma Crăciunului și mai aproape de Anul Nou să fie episoade cu precipitații sub formă solidă, deci lapoviță și ninsoare. Nu ne așteptăm să fie un strat de zăpadă pe arii extinse, însă este posibil ca aceste ninsori să fie însoțite de intensificări ale vântului și să apară primele ninsori viscolite.
Este posibil să rămânem cu această vreme schimbătoare și în perioada Revelionului și cu un regim al temperaturilor mai apropiat de normal, ceea ce înseamnă maxime care s-ar putea încadra în întreaga această perioadă dintre Crăciun și Anul Nou, minus 2 și 6 grade, sigur, temperaturi simțitor mai scăzute față de ceea ce am avut în ultimele zile, dar cum spuneam, un regim apropiat de normalul sfârșitului de an și este de asemenea posibil ca în aceiași parametri să începem și noul an”, a explicat directorul ANM.