Un val de aer polar va ajunge în România începând de vineri și va aduce o răcire bruscă a vremii. Temperaturile maxime se vor situa între -1 – 0 și cel mult 8-9 grade.
În zonele joase, va ploua, în timp ce la munte va ninge și se va forma lapoviță.
„Chiar dacă astăzi este puțin mai rece decât ieri în partea de sud a teritoriului, vorbim în continuare de temperaturi cu mult mai ridicate decât în mod normal a avea la această dată, în mod deosebit în regiunile extra-carpatice. Atât astăzi, cât și în următoarele două zile, în Oltenia, în Muntenia, în Dobrogea și în Moldova, temperaturile maxime se vor situa între 10 și 14 grade, chiar 15 grade, în condițiile în care în aceste zone la momentul actual ar trebui să avem cel mult 5-6 grade.
În celelalte regiuni vom avea ușoare variații de la o zi la cealaltă, astfel încât maximele vor fi în marea lor majoritate între 4-5 și cel mult 8-9 grade. Puâin mai caldva fi în Banat și în Transilvania.
Sâmbătă, duminică se va răci în toate regiunile, chiar semnificativ, astfel încât temperaturile maxime se vor situa între -1- 0 și cel mult 8-9 grade. Cele mai scăzute valori vor fi în depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate în partea de sud a teritoriului.
Astăzi și mâine vom avea o vreme frumoasă ca aspect, aproape fără precipitații, doar prin nordul Carpaților Orientali vom vorbi de precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, cu totul și cu totul izolat.
Însă, un front atmosferic rece va traversa teritoriul țării noastre de vineri de dimineață, la început în vestul, în nord-vestul țării, apoi îl vom regăsi și în celelalte regiuni, sâmbătă, cu precădere în jumătatea sudică a teritoriului. Și vom vorbi de precipitații sub formă de ploaie în zonele joase, sub formă de lapoviță și ninsoare la altitudini montane„, a declarat meteorologul Alina Șerban la Antena 3
Sâmbătă,
valorile termice vor fi în scãdere faţã de intervalul anterior, dar se vor situa uşor peste cele normale în a doua decadã a lunii decembrie în cea mai mare parte a ţãrii, doar în cursul nopţii, în regiunile din vest şi din nord, se vor apropia de mediile climatologice. În jumãtatea de sud a teritoriului, vremea va fi în general închisã, cu nebulozitate persistentã şi precipitaţii pe arii extinse, în general moderate cantitativ; în sudul Banatului şi al Transilvaniei vor fi precipitaţii mixte, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei ziua vor predomina ploile, iar seara şi noaptea, local şi temporar, vor fi ninsori şi lapoviţã (cu probabilitate mai mare în Bãrãgan şi Podişul Dobrogei). În Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi de Curburã vor predomina ninsorile, anunță ANM
În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare şi pe spaţii mici precipitaţii slabe. Vântul va avea intensificãri în regiunile sud-estice, cu viteze mai mari în estul Munteniei şi pe litoral (local rafale de 55…65 km/h) şi local în zona montanã înaltã şi în Banat, iar în restul ţãrii va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 1 şi 8 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -6 şi 3 grade, uşor mai scãzute în nord-estul Transilvaniei. Spre dimineaţã, pe areale restrânse în regiunile vestice se va forma ceaţã.
În București, vremea va fi în general închisã şi se va rãci, valorile termice menţinându-se totuşi peste normele perioadei. Temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ; ziua va ploua, iar seara şi noaptea trecãtor vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri în prima parte intervalului (rafale în general de 45…50 km/h). Temperatura maximã se va situa în jurul a 6 grade, iar cea minimã va fi de 0…2 grade.
Citeste si Iarna 2024. La Nina își intră în rol. Zăpadă și temperaturi atipice în Europa!
Duminică, vremea se va ameliora ca aspect, valorile termice diurne se vor menţine mai ridicate decât normele perioadei în toatã ţara, iar cele din timpul nopţii vor fi în general apropiate de mediile climatologice. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare; la începutul zilei, pe alocuri în Dobrogea vor mai fi precipitaţii predominant sub formã de ploaie, iar în cursul nopţii în extremitatea de vest-nord-vest a teritoriului vor fi ninsori slabe sau lapoviţã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificãri la altitudini mari la munte, iar la începutul zilei şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 1 şi 8 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -6 şi 1 grad, mai coborâte în depresiunile Carpaţilor Orientali, spre -9 grade. Izolat se va semnala ceaţã.
În București, vremea se va ameliora ca aspect, valorile termice diurne vor fi în continuare uşor peste cele specifice perioadei, însã noaptea va fi mai rece decât precedentele. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în primele ore, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 6…7 grade, iar cea minimã de -3…-1 grad.