Agenția pentru Protecția Mediului (APM)
București, a făcut un anunț marți dimineață, că pe parcursul nopții s-a semnalat o creștere a concentrațiilor de particule in suspensie PM 10 și PM 2.5.
„Sezonul rece a debutat cu o creștere a concentrațiilor de particule in suspensie PM 10 și PM 2.5. Creșterea a avut loc pe timpul nopții pe fondul unui calm atmosferic total ce a inceput la ora 18 si continuă până in prezent. Temperaturile scăzute au determinat începerea încălzirii rezidențiale cu lemne, in special în zonele periferice ale Bucureștiului și în județul Ilfov, concentrațiile de particule crescând treptat datorită condițiilor proaste de dispersie”, arată APM București.
Potrivit instituției, depășiri ale valorilor limita zilnice pentru PM 10 s-au înregistrat la stațiile B11- Bragadiru, B15- Colentina, B16- Bd Basarabia, B23- Giulești și B27 Voluntari, ultima dintre cele enumerate având și cea mai ridicată concentrație medie zilnică (56.5 micrograme/mc față de valoarea limită 50 micrograme/mc).
Cei de la APM arată că rezultatele au fost transmise imediat Gărzii Naționale de Mediu.
„Până la această oră nu au fost furnizate informații privind existența altor surse de poluare decât cea menționată. Concentrațiile de PM 2.5 (având valoare limită doar pentru media anuală), deși mai scăzute decât cele de PM 10, au generat indici de calitate ‘rău’ și ‘foarte rău’ la majoritatea stațiilor de monitorizare”, mai transmite APM București.
Te-ar mai putea interesa și: Au început reducerile la apartamente în București. Prețurile s-au micșorat cu 15% față de anul trecut
Poluarea din aer reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru marile orașe din întreaga lume, iar Bucureștiul nu face excepție. Timp de peste un deceniu, locuitorii capitalei au fost expuși continuu unor niveluri riscante de particule în suspensie (PM10), ceea ce a atras numeroase avertismente și sancțiuni din partea autorităților din Europa.
După multe avertizări repetate și pentru că nu s-au luat măsurile corespunzătoare, autoritățile europene au pornit procedura de sancționare. Procedura de infringement a început formal în 2009, când România a fost semnalată că în mai multe orașe se depășesc anumite valori limită privitoare la aerul poluat cu particule în suspensie (PM10).
Iar în anul 2018, după nouă ani de scrisori de avertizare și răspunsuri neconvingătoare, Comisia Europeană a chemat România în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru eșecul acesteia de a diminua poluarea. Luând în considerare măsurile ineficiente ale României, aceasta a fost condamnată în 2020 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
În anul 2023, potrivit datelor, România s-a situat pe locul 8 în UE la capitolul decese provocate de poluare, pierzându-şi viaţa anual aproximativ 30.000 de oameni, conform Agenţiei Europene de Mediu.