- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Afacerea care ridică semne de întrebare. Bogdan Drăgoi s-a îmbogățit de 40 de ori, după ce a preluat Comvex Constanța

16 Apr, 18:09 • Fundeanu Madalina
Cum a preluat Bogdan Drăgoi afacerea Comvex Constanța. S-a îmbogățit de 40 de ori, după ce a dat „crima” perfectă în afaceri!
Afacerea care ridică semne de întrebare. Bogdan Drăgoi s-a îmbogățit de 40 de ori, după ce a preluat Comvex Constanța

Bogdan Drăgoi este o persoană discretă în ceea ce privește ieșirile publice, însă în mediul de afaceri românesc este considerat un nume important. Iată cum a preluat acesta Comvex Constanța, cel mai mare operator portuar din Constanţa, conform Capital.ro.

Cum a preluat Bogdan Drăgoi afacerea Comvex Constanța

În 2006, la doar 25 de ani, Bogdan Drăgoi a devenit secretar de stat în Ministerul Finanțelor, o performanță remarcabilă pentru vârsta sa fragedă. A ocupat această funcție și în perioada ianuarie 2009 – februarie 2012. Mai târziu, a devenit consilier al președintelui Traian Băsescu între 2012 și 2014, iar apoi a fost numit ministru al Finanțelor în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, datorită relațiilor pe care tatăl său, Dan Drăgoi, le avea cu liderii PDL din acea perioadă.

În urma experienței acumulate în administrația publică, Bogdan Drăgoi a făcut un pas important în cariera sa în 2015, când a devenit președinte și director general al SIF Banat – Crișana (SIF 1), recent redenumită Lion Capital SA. Această poziție, pe care o ocupă și în prezent, i-a conferit familiei Drăgoi o influență semnificativă în mediul de afaceri din România. Totodată, a fost și subiect de contestare din cauza metodei controversate prin care și-a atins obiectivele.

Felul prin care Bogdan Drăgoi a preluat controlul operatorului portuar Comvex SA Constanța ridică, într-adevăr, multe semne de întrebare. Această acțiune s-a desfășurat printr-o majorare de capital, care a fost pregătită în conformitate cu reglementările în vigoare, anunțul pentru convocarea AGA în care să se voteze majorarea fiind publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Este profitabil să dai meditaţii în Dubai. Profesoară: „Mi-a dat 3.000 de dolari ca să-i fac tema pentru acasă”

Bogdan Drăgoi
Bogdan Drăgoi

Raymond de Rubeis a contestat operațiunea lui Dan Drăgoi

Modul în care a fost derulată operațiunea a fost contestat de Raymond de Rubeis, acționar al companiei Solidmet SRL, care era acționar majoritar la Comvex împreună cu Dan Drăgoi și Viorel Panait. Raymond de Rubeis a spus că nu a fost informat intenționat despre această operațiune, în urma căreia i s-a diluat deținerea la Comvex în favoarea familiilor Drăgoi și Panait.

Deși Raymond de Rubeis nu a observat anunțul din Monitorul Oficial și publicarea convocatorului într-un ziar național, conform prevederilor legale, acest lucru nu poate fi imputat din punct de vedere legal lui Dan Drăgoi și Viorel Panait (care era director general și președinte al CA la compania Comvex SA). Astfel, intenția conducerii companiei de a ascunde aceste informații pare evidentă, mai ales că publicarea în Monitorul Oficial și în ziar s-au făcut într-o perioadă în care Raymond de Rubeis lipsea din țară.

Din acest punct a luat amploare un șir de procese intentate de Raymond de Rubeis, însă acesta le-a pierdut pe parcurs. Conform declarațiilor date de Viorel Panait într-un interviu, numărul proceselor pierdute de către Raymond de Rubeis ajunsese la 47. DIICOT și DNA au închis dosarele penale, iar procurorii au constatat în ordonanțele de neîncepere a urmăririi penale că nu există fapte ilegale.

Printre acestea se numără infracțiuni de utilizare abuzivă a informațiilor privilegiate, divulgare ilegală a informațiilor privilegiate, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat, potrivit jurnalul.ro.

Majorarea de capital, realizată conform legii

Mai mult, Autoritatea de Supraveghere Financiară și ESMA (Autoritatea Europeană de Supraveghere a Piețelor de Capital) au ajuns la concluzia că majorarea de capital s-a desfășurat în conformitate cu legea.

„Facem referire la plângerea împotriva unei potențiale neîndepliniri a atribuțiilor legale în legătură cu alegații de utilizarea abuzivă a unor informații privilegiate și manipulare a pieței din partea ASF ce ar fi avut loc în contextul majorării de capital a COMVEX din septembrie 2016, plângere ce a fost primită de ESMA la începutul acestui an (2018, n.red.) și despre care ați fost informată prin scrisoarea din data de 3 iulie 2018 (ESMA45-318-1887).

În acest sens, dorim să vă mulțumim pentru răspunsul prompt și cooperare și să vă informăm că, după o evaluare preliminară a faptelor, Președintele ESMA a luat hotărârea că nu trebuie pornită nicio anchetă conform Articolului 17 al Regulamentului ESMA în această chestiune. Acest dosar este considerat acum închis”, se arăta în răspunsul oficial transmis de Mar Huertas, consilier juridic, Echipa Executare Departament Juridic, Convergență și Executare European Securities and Markets Authority (ESMA).

Până și Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, în data de 4 noiembrie 2020, că hotărârea de majorare a capitalului a fost legală. Conducerea Comvex a profitat de aceste vești și l-a acționat de mai multe ori în instanță pe Raymond de Rubeis, cerând despăgubiri, iar în unele procese deja a obținut câștig de cauză.

Deciziile instanțelor de a închide acest caz, pentru că nu ar exista de fapt ilegalități, au la bază o analiză de piață realizată de ASF. Această analiză a arătat că nu sunt întrunite elementele de divulgare și folosire de informații privilegiate.

ESMA, la rândul său, a comunicat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru declanșarea unei anchete, după ce a cerut ASF o analiză de piață și și-a fundamentat răspunsul exclusiv pe această analiză. Analiza a fost realizată de Direcția Emitenți, Monitorizări, Tranzacții și Abuz pe Piață (D.E.M.T.A.P.), susținând că nu există nicio suspiciune în legătură cu operațiunea de majorare a capitalului.

Vezi și: Sondaj eJobs: 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cel mai profitabil sector de locuri de muncă din România s-a prăbușit! Ce se întâmplă cu piața muncii
Cel mai profitabil sector de locuri de muncă din România s-a prăbușit! Ce se întâmplă cu piața ...
9.000 de lei pentru fiecare! Cine sunt cei care vor primi noile stimulente financiare
9.000 de lei pentru fiecare! Cine sunt cei care vor primi noile stimulente financiare
Reduceri la Lidl de Black Friday! Televizoare și aspiratoare la prețuri irezistibile. Românii se grăbesc să prindă cele mai bune oferte
Reduceri la Lidl de Black Friday! Televizoare și aspiratoare la prețuri irezistibile. Românii se grăbesc ...
Românii cu bani la saltea, în pericol! Experții avertizează că pot pierde economiile peste noapte!
Românii cu bani la saltea, în pericol! Experții avertizează că pot pierde economiile peste noapte!
Prețul uleiului de măsline premium, prăbușit! Reduceri masive de până la 2 euro pe litru datorită recoltei globale abundente
Prețul uleiului de măsline premium, prăbușit! Reduceri masive de până la 2 euro pe litru datorită ...
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului României
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului ...
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ...
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa multe familii în dificultate”
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa ...
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan internațional!
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan ...
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de lei
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de ...
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, în 2024
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, ...
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor de urgență din Ungaria și Bulgaria
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor ...