Sebastian și Ioana Jitariu se numără printre milioanele de români care și-au părăsit căminul în speranța că un loc de muncă în străinătate le va aduce o viață mai bună. Destinația lor a fost Italia, acolo unde au petrecut 7 ani și au învățat tot ce au avut nevoie pentru a pune bazele unei afaceri de succes acasă, în județul Botoșani, notează Cancan.
După 7 ani petrecuți în Italia, cei doi au luat o decizie radicală: să-și folosească vasta experiență în viticultură pentru propriul beneficiu. După cum au explicat cei doi, ideea de a deschide o afacere acasă le-a venit atunci când bucurau de gustul unui vin rafinat. Primul pas a fost să planteze vița de vie, iar acum produc anual 5.000 de sticle de vin de înaltă calitate.
„În Italia am învăţat cum se vinifică, mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dorit să ne întoarcem în România şi să aplicăm ceea ce am învăţat acolo. (…) Mi-a plăcut foarte mult ideea de agricultură ecologică. Mai apoi, într-o seară, stând la un pahar de vin cu soţia mea am decis să plantăm o viţă de vie. Aveam teren la părinţii mei aici, în comuna Frumuşica”, a explicat Sebastian Jitariu despre noaptea în care s-a născut afacerea sa.
Te-ar putea interesa și: O nouă investiție masivă a fraților Pavăl. Proprietarii Dedeman au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
În 2019, cei doi și-au transformat afacerea dintr-o simplă idee în realitate, iar în 2021 au produs primele vinuri din soiurile Fetească Albă și Fetească Neagră. Sebastian și Ioana au făcut un pariu curajos, investind într-o cramă toate economiile acumulate în Italia. Mai mult decât atât, au fost nevoiți să se împrumute și de la familie și prieteni, deoarece resursele financiare pe care le aveau nu au fost suficiente.
„Am început cu o suprafaţă de un hectar pe care am plantat Fetească albă, Fetească neagră şi mai apoi Sauvignon blanc, iar anul acesta am extins suprafaţa cu încă două hectare arendată de Fetească albă. Deci în momentul de faţă avem Fetească Albă, Fetească neagră ca şi vinuri, dar şi Sauvignon blanc şi Pinot gris. Feteasca neagră avem în două variante, una este maturată în stejar şase luni şi una este nematurată în stare proaspătă, fresh”, explică Sebastian Jitariu cum a evoluat afacerea sa.
Cei doi au explicat că vor să-și extindă afacerea și în alte domenii de activitate. Sebastian a dezvăluit planurile lor de a deschide un restaurant, unde vor servi vinurile produse chiar în crama sa. Astfel, speră să atragă mai mulți clienți și pentru afacerea lor cu vinuri. În plus, antreprenorul nu exclude posibilitatea de a exporta vinurile în viitor.
„Avem început un proiect de dezvoltare a unui spaţiu în care să facem degustări şi chiar şi cazare pe viitor, să aducem clienţii, să le oferim o experienţă vitivinicolă plăcută, relaxantă în viile noastre. Pentru cramă, următorul pas este să ne extindem în Horeca.
În următorii 3-5 ani cred că va trebui să fim clar la trei-patru hectare de viţă de vie, cu un spaţiu de degustare, camere de cazare, lume multă, evenimente şi voie bună. Soţia mea găteşte foarte bine, ea asta a făcut în Italia şi sperăm că le vom putea oferi clienţilor noştri experienţă gastronomică asociată cu vinurile noastre şi relaxare”, a spus Sebastian Jitariu despre viitorul pe care îl va avea afacerea sa.
Citește și: Românii, tot mai speriați de plecatul în străinătate pentru a munci: „Nu curge miere pe străzile din Italia”