Datele Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) arată că românii au primit 107 milioane de euro în ultimii 10 ani pentru investițiile din mediul rural, informează zf.ro. Suma reprezintă valoarea cumulată a fondurilor europene nerambursabile oferite pentru cele mai mari proiecte de investiții din țară.
Marile companii, precum Vel Pitar sau Croco, dar și micii fermieri sau proaspeții antreprenori în agrobusiness au investit în fabrici, au făcut ferme sau le-au modernizat, construit în silozuri sau sere. Aceștia au primit în ultimul deceniu fonduri europene în valoare totală de 107 milioane de euro.
Grup Prod Corvinia este o companie formată din mai mulți producători români de legume. Aceștia cultivă în special în spații protejate. Societatea a obținut fonduri europene de 2 milioane de euro pentru a construi sere.
Citește și despre: MIPE pune la bătaie peste 214 milioane euro pentru întreprinderile sociale. Marcel Boloș a anunțat când pot fi depuse proiectele pentru finanțare
„Prelungim sezonul, eficientizăm producţia şi suntem mai prezenţi în supermarketuri, acolo unde sunt consumatorii”, afirmă Lucian Rus, administrator al Grup Prod Corvinia.
Constantin Vlad Enescu a depus un proiect printr-un PFA. În urma acestuia, a obținut suma de 1.8 milioane de euro. El a declarat că a accesat banii pentru o fermă de vaci și o fabrică de lapte în localitatea Bran din Brașov.
„A fost greu procesul de accesare a fondurilor europene, dar am reuşit să finalizăm. Din cauza creşterii costurilor materialelor, am avut cheltuieli neprevăzute, dar am mai luat nişte credite, ne-am descurcat”, spune el.
Ministerul Investițiilor a anunțat în urmă cu puțin timp că se dau bani de la stat pentru românii care vor să-și deschidă o afacere. Bugetul total alocat acestor investiții este de 214 milioane de euro. Pe data de 18 august vor fi lansate două apeluri de proiecte dedicate antreprenoriatului social din zonele rurale și urbane.
Apelul de proiecte care are în vedere înființarea de întreprinderi sociale în zonele rurale este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021- 2027. Pe de altă parte, cel dedicat zonelor urbane este finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027, potrivit MIPE. Adrian Câciu a confirmat că românii au acces la finanțare prin intermediul celor două apeluri.
„Prin cele două apeluri pe care le vom lansa dăm acces la finanțare tuturor celor interesați să dezvolte antreprenoriatul social, adică persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, tinerilor cu vârsta de peste 30 ani, șomerilor, persoanelor din grupuri dezavantajate pe piața muncii și persoanelor inactive.
Cu ajutorul acestor finanțări, beneficiarii vor dobândi competențe antreprenoriale care să le permită dezvoltarea întreprinderilor sociale și crearea de locuri de muncă pentru categoriile vulnerabile.
Numărul estimat de întreprinderi care se vor deschide este de peste 1.400, dar dincolo de cifre, cred că impactul pozitiv creat în comunitate va fi unul mult mai mare decât putem noi estima”, a declarat ministrul Adrian Câciu.
Te-ar putea interesa și: Bani de la stat pentru românii care vor să-și deschidă o afacere. Se dau 214 milioane de euro. Anunțul Ministerului Investițiilor