Agenția Fitch a modificat doar perspectiva ratingului în ceea ce privește Capitala, ajustarea fiind făcută în funcție de ratingul național, asta întrucât orașele nu pot primi un rating mai mare decât cel al țării.
„Agenția Fitch reconfirmă profilul individual de credit al Bucureștiului la nivelul “A”, cu trei trepte peste ratingul României. Această evaluare reflectă stabilitatea financiară a Capitalei și seriozitatea administrației locale, demonstrând eforturile constante de a menține un management responsabil al resurselor publice […]
Singura modificare este perspectiva ratingului, ajustată în funcție de cel național, deoarece orașele nu pot primi un rating mai mare decât cel al statului român”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.
În încheierea postării, primarul general a atras atenția asupra necesității ca „Guvernul să recâștige încrederea piețelor financiare„, acest lucru fiind o garanție a dezvoltării fiecărui oraș în parte și a țării în ansamblul ei.
„Această situație subliniază un adevăr esențial: pentru ca Bucureștiul să prospere și să construiască o economie sănătoasă, România trebuie să funcționeze ca un întreg. Este imperativ ca Guvernul să recâștige încrederea piețelor financiare și să ofere stabilitatea necesară pentru dezvoltarea locală și națională”, a mai scris primarul pe Facebook.
Zilele trecute, agenția Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului de țară al României, menținând calificativul la nivelul BBB-.
În martie 2023, ratingul României fusese crescut de la negativ la stabil, însă instabilitatea politică severă din ultimele săptămâni a dus la scăderea acestuia.
Fitch ar fi trebuit să revizuiască ratingul României abia în luna februarie 2025, dar agenția și-a justificat devierea de la calendar prin eincertitudinile politice, care vor avea un efect advers asupra consolidării fiscale.
Într-o intervenție la dcnews.ro, profesorul de economie Mircea Coșea a explicat în ce mod va fi afectată țara noastră de înrăutățirea pespectivei atribuite României.
„Un rating negativ înseamnă o imagine proastă în lumea economică internațională, ceea ce din punct de vedere material înseamnă o scădere a interesului investitorilor străini pentru România. Înseamnă o tendință de creștere a dobânzilor la credite, o atenție mărită din partea unor importante instituții la care noi sperăm să avem un loc, anume OCDE. OCDE-ul va fi foarte atent de acum înainte cu negocierile pe care le face cu România.
Mai înseamnă și o schimbare deocamdată puțin perceptibilă, dar care s-ar putea accentua, a Uniunii Europene față de noi în ceea ce privește acordurile pe care le încheiem, spre exemplu, acordul de plan fiscal pe 7 ani pentru reducerea deficitului ar putea să fie monitorizat mult mai serios și mult mai concentrat din punct de vedere al posibilității pe care România o are pentru a-l respecta […]
România era țara care a avut cel mai important succes, după aderarea la Uniunea Europeană, din rândul țărilor foste comuniste. Am progresat foarte mult, am redus foarte mult decalajul față de media europeană, sigur că mai sunt extrem de multe lucruri de făcut, multe inegalități, dar era un trend pozitiv. Azi de dimineață când am văzut știrea m-am supărat foarte rău pentru că un astfel de rating contează.
Lumea internațională economică se uită la ratinguri. Ratingul este cel mai important element de evaluare a posibilităților pe care o piață o are în dezvoltare. Ratingul negativ și dat nu de oricine, ci de Fitch, arată că sunt probleme în România și aceste probleme, din păcate, vin din sfera politică. Acesta este lucrul important”, a declarat profesorul Coșea pentru sursa citată.