- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Agenția Fitch menține ratingul Bucureștiului la nivelul A. Nicușor Dan: „Această evaluare reflectă stabilitatea financiară a Capitalei și seriozitatea administrației locale”

20 Dec, 09:31 • Anghel Oana
Agenția de rating Fitch a menținut profilul individual de credit al Bucureştiului la nivelul A, după ce a scăzut ratingul de țară al României la BBB cu perspectivă negativă. Anunțul a fost făcut de primarul Nicușor Dan, care a subliniat faptul că această evaluare ”reflectă stabilitatea financiară a Capitalei şi seriozitatea administraţiei locale".
Agenția Fitch menține ratingul Bucureștiului la nivelul A. Nicușor Dan: Această evaluare reflectă stabilitatea financiară a Capitalei și seriozitatea administrației locale

Agenția Fitch a modificat doar perspectiva ratingului în ceea ce privește Capitala, ajustarea fiind făcută în funcție de ratingul național, asta întrucât orașele nu pot primi un rating mai mare decât cel al țării.

Agenția Fitch menține ratingul Bucureștiului la nivelul A. Nicușor Dan: „Această evaluare reflectă seriozitatea administrației locale”

Agenția Fitch reconfirmă profilul individual de credit al Bucureștiului la nivelul “A”, cu trei trepte peste ratingul României. Această evaluare reflectă stabilitatea financiară a Capitalei și seriozitatea administrației locale, demonstrând eforturile constante de a menține un management responsabil al resurselor publice […]

Singura modificare este perspectiva ratingului, ajustată în funcție de cel național, deoarece orașele nu pot primi un rating mai mare decât cel al statului român”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Citeste si Perioada de valabilitate a mai multor produse alimentare de bază va fi extinsă cu câteva luni. Ce mențiune va fi eliminată de pe etichete

Edilul a subliniat că profilul de risc al Capitalei rămâne la nivelul „Mediu”, iar factorii cheie de risc și profilul de credit Standalone rămân neschimbați, acest lucru fiind o dovadă a „robusteții financiare a orașului”.

În încheierea postării, primarul general a atras atenția asupra necesității ca „Guvernul să recâștige încrederea piețelor financiare„, acest lucru fiind o garanție a dezvoltării fiecărui oraș în parte și a țării în ansamblul ei.

Această situație subliniază un adevăr esențial: pentru ca Bucureștiul să prospere și să construiască o economie sănătoasă, România trebuie să funcționeze ca un întreg. Este imperativ ca Guvernul să recâștige încrederea piețelor financiare și să ofere stabilitatea necesară pentru dezvoltarea locală și națională”, a mai scris primarul pe Facebook.

Agenţia Fitch a schimbat perspectiva ratingului de ţară de la „stabilă” la „negativă”

Zilele trecute, agenția Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului de țară al României, menținând calificativul la nivelul BBB-.

În martie 2023, ratingul României fusese crescut de la negativ la stabil, însă instabilitatea politică severă din ultimele săptămâni a dus la scăderea acestuia.

Fitch ar fi trebuit să revizuiască ratingul României abia în luna februarie 2025, dar agenția și-a justificat devierea de la calendar prin eincertitudinile politice, care vor avea un efect advers asupra consolidării fiscale.

Profesorul de economie Mircea Coșea: „Scăderea ratingului de țară aduce cu sine o tendință de creștere a dobânzilor, o atenție mărită din partea unor instituții importante”

Într-o intervenție la dcnews.ro, profesorul de economie Mircea Coșea a explicat în ce mod va fi afectată țara noastră de înrăutățirea pespectivei atribuite României.

Un rating negativ înseamnă o imagine proastă în lumea economică internațională, ceea ce din punct de vedere material înseamnă o scădere a interesului investitorilor străini pentru România. Înseamnă o tendință de creștere a dobânzilor la credite,  o atenție mărită din partea unor importante instituții la care noi sperăm să avem un loc, anume OCDE. OCDE-ul va fi foarte atent de acum înainte cu negocierile pe care le face cu România.

Mai înseamnă și o schimbare deocamdată puțin perceptibilă, dar care s-ar putea accentua, a Uniunii Europene față de noi în ceea ce privește acordurile pe care le încheiem, spre exemplu, acordul de plan fiscal pe 7 ani pentru reducerea deficitului ar putea să fie monitorizat mult mai serios și mult mai concentrat din punct de vedere al posibilității pe care România o are pentru a-l respecta […]

Citeste si Se deschide o nouă fabrică în România. Investiția de aproape 30 de milioane de euro va crea sute de locuri de muncă

România era țara care a avut cel mai important succes, după aderarea la Uniunea Europeană, din rândul țărilor foste comuniste. Am progresat foarte mult, am redus foarte mult decalajul față de media europeană, sigur că mai sunt extrem de multe lucruri de făcut, multe inegalități, dar era un trend pozitiv. Azi de dimineață când am văzut știrea m-am supărat foarte rău pentru că un astfel de rating contează.

Lumea internațională economică se uită la ratinguri. Ratingul este cel mai important element de evaluare a posibilităților pe care o piață o are în dezvoltare. Ratingul negativ și dat nu de oricine, ci de Fitch, arată că sunt probleme în România și aceste probleme, din păcate, vin din sfera politică. Acesta este lucrul important”, a declarat profesorul Coșea pentru sursa citată.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Un val de aer polar aduce o schimbare bruscă a vremii în acest weekend. Precipitații mixte în toată țara, se vor forma polei și ghețuș
Un val de aer polar aduce o schimbare bruscă a vremii în acest weekend. Precipitații mixte în toată ...
Greșeala pe care o faci când speli paharele. Lucrul banal care te poate îmbolnăvi grav
Greșeala pe care o faci când speli paharele. Lucrul banal care te poate îmbolnăvi grav
Cele mai amuzante căutări pe eMAG în 2024. Românii au fost interesați să cumpere „mașini de tocană” și au vrut să afle care este „programul la Casa de Pensii Mureș”
Cele mai amuzante căutări pe eMAG în 2024. Românii au fost interesați să cumpere „mașini ...
Tudor Chirilă, după amenințările primite pe net: ”Am să spun mereu ce cred. Sper că mai există o lege care să protejeze opinia și cetățeanul indiferent de opțiunile lui”
Tudor Chirilă, după amenințările primite pe net: ”Am să spun mereu ce cred. Sper că mai există ...
Noul Parlament se întrunește în prima ședință din legislatura 2024-2028. Care este ordinea de zi
Noul Parlament se întrunește în prima ședință din legislatura 2024-2028. Care este ordinea de zi
Înregistrare domeniu pe Cyberfolks.ro: Primul pas către succesul online
Înregistrare domeniu pe Cyberfolks.ro: Primul pas către succesul online
Livingul visurilor tale începe cu alegerea lustrei potrivite. Inspiră-te de pe eiluminat.ro
Livingul visurilor tale începe cu alegerea lustrei potrivite. Inspiră-te de pe eiluminat.ro
Motivul tulburător pentru care un român care a muncit 7 ani în Germania a decis să se întoarcă definitiv în România: „Am plătit și aerul pe care l-am respirat. N-am fost fericit niciodată”
Motivul tulburător pentru care un român care a muncit 7 ani în Germania a decis să se întoarcă ...
5 Motive pentru care să postezi anunțuri imobiliare în Sibiu pe Taboo.ro, cea mai mare agenție din oraș
5 Motive pentru care să postezi anunțuri imobiliare în Sibiu pe Taboo.ro, cea mai mare agenție din ...
Vești proaste pentru bugetari. ”Ordonanța-trenulețul” îngheață salariile, sporurile și angajările din 1 ianuarie 2025
Vești proaste pentru bugetari. ”Ordonanța-trenulețul” îngheață salariile, sporurile și angajările ...
Bulgaria introduce controale temporare la granița cu România, după intrarea țării noastre în Schengen. Pe ce perioadă va fi menținută măsura
Bulgaria introduce controale temporare la granița cu România, după intrarea țării noastre în Schengen. ...
Proprietari de afaceri prospere, Denisa Tănase și soțul ei au viziuni diferite asupra cheltuirii banilor: „El are 1 milion de idei de afaceri, dar evident că nu are timp să se ocupe de toate”
Proprietari de afaceri prospere, Denisa Tănase și soțul ei au viziuni diferite asupra cheltuirii banilor: ...
Salarii mai mari pentru românii din Spania. Nu se mai caută doar „căpşunari”, se dau 3-4.000 de euro în construcţii
Salarii mai mari pentru românii din Spania. Nu se mai caută doar „căpşunari”, se dau ...
Șoriciul de porc a ajuns un produs de lux. Un angajat cu salariul minim pe economie ar trebui să muncească două zile jumate pentru a-și permite 1 kg de șorici
Șoriciul de porc a ajuns un produs de lux. Un angajat cu salariul minim pe economie ar trebui să muncească ...
PPC câștigă în primă instanță procesul cu Protecția Consumatorilor în care se judecă pentru o amendă uriașă de 52 milioane lei
PPC câștigă în primă instanță procesul cu Protecția Consumatorilor în care se judecă pentru ...
Câți bani primesc primă de Crăciun angajații Metrorex: ”Oamenii merită din plin, mai ales că se lucrează în condiții foarte grele”
Câți bani primesc primă de Crăciun angajații Metrorex: ”Oamenii merită din plin, mai ales că ...
Afacere inedită! Un cuplu de brașoveni a dezvoltat o platformă care aduce la un loc producătorii români și consumatorii: „Cea mai mare problemă a micului producător e desfacerea. Nu există costuri ascunse”
Afacere inedită! Un cuplu de brașoveni a dezvoltat o platformă care aduce la un loc producătorii ...
Ignat 2024. Greşeala pe care o fac românii cu carnea porcului de Crăciun. Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru şi avertizările ANPC
Ignat 2024. Greşeala pe care o fac românii cu carnea porcului de Crăciun. Sfaturile medicului Tudor ...