Agricultorii austrieci au pus ochii pe câmpurile din România. Aceștia spun că la noi în țară sunt condiții mai bune de producție decât în Austria.
Marcus Pechtl este căsătorit cu o româncă și este proprietarul unei companii agricole din Austria. Acesta se numără printre străinii care au pus ochii pe pământurile din țara noastră, datorită costurilor de productie mai mici.
Pechtl este furnizorul de produse agricole al marilor lanțuri de supermarketuri și hoteluri din Austria.
„Exportăm deja produse precum cartofi, ceapă, morcovi și, din acest an, ridichi roșii în Germania și le oferim clienților obișnuiți de pe piața angro din München. Dar chiar și pentru produsele de nișă mai mici, un furnizor este interesant pentru angrosistii locali doar dacă poate livra produsul în lăzi sau paleți. Din păcate, prețurile ridicate ale terenurilor din regiunea noastră îngreunează extinderea recoltelor noastre.”, spune agricultorul, potrivit STIRIDIASPORA.RO.
Citește și Bani de la stat pentru agricultori. Se dau 1000 de euro românilor care cultivă în sere
Astfel, acesta s-a reorientat spre România, mai exact Transilvania, unde costurile terenurilor sunt semnificativ mai mici.
„În România, condițiile generale de producție sunt mai bune”, spune Pechtl, potrivit sursei citate.
Pe terenul pe care a reușit să-l găsească cu ajutorul unei agenții va cultiva cereale, cartofi, varză și salată verde, dar și broccoli sălbatic și varză roșie.
„Scopul este să începem cu 50-100 de hectare și să extindem treptat capacitatea de cultură până la 200-300 de hectare. Inițial vom începe cu culturi standard precum cereale, cartofi, varză și salată verde vor crește și culturi de nișă precum broccoli sălbatic, varză roșie și soiuri speciale de sfeclă roșie, pe care le-am testat deja în Tirol. Producția principală ar avea loc în România.” spune austriacul.
Produsele care vor fi cultivate în România vor fi destinate pieței angro din München și, posibil, direct comercianților cu amănuntul din Austria și pieței interne din România.
Pe termen lung, fermierul vizează și deservirea pieței din țările vecine, precum Bulgaria.