Creșterea prețului grâului de la începutul anului a dus și la creșterea cuosturile în ceea ce privește arenda pentru fermierii care nu dețin pământul pe are îl cultivă. Pentru un hectar de teren se plătește în medie între 1.100 și 1.300 de kg de grâu pe hectar, ceea ce înseamnă că la o cotație de aproximativ 320-330 de euro tona de grâu, costul arendei ajunge undeva la 350-415 euro pentru un hectar.
Te-ar pute interesa și: Ministerul Finanțelor a împrumutat luni 428,5 milioane de lei de la bănci. Dobânda stabilită este de 9,68% pe an
„Prețurile arendelor au crescut în toată țara. În general, prețul se calculează conform raportului de kg grâu/ha, și, după cum știm, prețul grâului a crescut substanțial în ultimele 10 luni. În consecință, prețul pe care îl plătește un fermier pentru arendă a crescut’, a explicat pentru Economica Vlad Popescu, președintele Norofert Group, cel mai mare producător de inputuri organice pentru agricultură.
Acesta estimează că în anul 2023 nu vor mai exista majorări importante ale costurilor.
„Probabil va fi un 5% în sus pentru 2023, în condițiile unei piețe foarte concurențiale pentru teren. Sunt multe zone în care este foarte greu să mai găsești teren arabil”, mai spune acesta.
Norofert operează și o fermă de 1.000 de ha, dintre care 750 de hectare de teren sunt în arendă, în Zimnicea, Teleorman și activează ca trader de cereale. Acesta susține că există o piață foarte concurențială în ceea ce privește terenul în arendă, dat fiind că este din ce în ce mai dificil să găsești teren arabil.
Despre costurile arendei menționează și Holde Agri în raportul său financiar aferent primului semestru al anului. Potrivit companiei listate pe piața AeRO a BVB, în ceea ce privește cheltuielile în acest sens acestea au crescut cu 89% până la 1,9 milioane lei, față de 1 milion în 2021. Această diferența se justifică atât prin extinderea suprafețelor cu 3.739 ha, cât și prin creșterea prețului unitar al produselor agricole în care sunt acestea exprimate, în linie cu cotațiile internaționale.
La 30 iunie 2022, Holde avea în exploatare o suprafață totală de aproximativ 12.300 ha, din care 700 ha în proprietate și 11.600 ha în arendă.