Un nou proiect legislativ care permite vânarea ciorii de semănătură pe toată perioada anului a fost depus la Parlament. Această inițiativă a fost luată de deputatul PSD Nicu Niță, urmând modelul actului normativ care normează același cu privire la cormoranul mare, informează Agerpres. Această propunere legislativă ar urma să modifice anexa nr. 1 a Legii vânătorii și protecției fondului cinegetic nr. 407/2006. Conform prevederilor în vigoare la acest moment, cioara de semănătură poate fi vânată doar în perioada 15 august- 31 ianuarie.
„În România, ciorile s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, fapt constatat şi de fermieri, care se plâng de pagube din ce în ce mai mari, mai ales la culturile de primăvară – porumb, floarea soarelui, soia, dar şi la dovleci, pepeni. Înmulţirea peste măsură a ciorilor produce dezechilibre ecosistemelor, inclusiv celor agricole”, precizează iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.
Acesta a mai menţionat că această specie se găseşte în colonii de până la câteva mii, chiar zeci de mii de păsări. Așadar, una dintre cele mai eficiente metode de reducere a efectivelor de păsări, grav dăunătoare pentru culturile agrigole, este reprezentată de vânătoare. Totuși, ar trebui, de asemenea, repectate prevederile Directivei Uniunii Europene „Păsări”.
În urmă cu puțin timp, Camera Deputaților votase proiectul de lege ( PL-x nr. 93/2023) care are ca obiect de reglementare modificarea anexei nr.1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, în sensul permiterii vânării cormoranului mare în România, în tot cursul anului, conform cotelor de recoltă. Inițiatorul proiectului este președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu.
Iniţiatorii proiectului explică în expunerea de motive că, în ultimii 40 de ani, s-au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de cormorani mari (Phalacrocorca carbo) şi acest lucru afectează fermele de acvacultură.