Românii care dețin două mașini sau două locuințe trebuie neapărat să conștientizeze că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare, informează BZI.
Conform unei legi care nu este atât de cunoscută în rândul românilor, atunci când un individ vinde mai mult de un automobil sau un apartament pe parcursul unui an și depășește suma de 300.000 de lei pentru aceste tranzacții, este obligat să se înregistreze ca o entitate comercială și să plătească TVA. Orice tranzacție care depășește un anume prag este impozitată.
Un expert în contabilitate, Cosmin Dumitrașcu, a subliniat, potrivit sursei citate, că, din perspectiva impozitării, orice tranzacție care depășește un anumit prag nu mai este considerată o simplă vânzare ocazională, ci una continuă.
Pentru cei care doresc să vândă a doua casă sau a doua mașină într-un an calendaristic, trebuie să știe că au nevoie să se înregistreze ca plătitori de TVA conform prevederilor legii. Mai mult de atât, proprietarii care închiriază locuințe trebuie să fie la curent cu obligațiile lor fiscale.
Ai mai putea fi interesat și de: Prețul locuințelor în România, cel mai mic din Europa de Est în 2024. Statistica care arată că țara noastră are cea mai accesibilă piață imobiliară din regiune
„Toate contractele de închiriere trebuie declarate la ANAF în termen de 30 de zile de la încheierea sau modificarea acestora. Veniturile din chirii sunt impozitate cu 10%, după deducerea unei cote de cheltuieli de 20%, fără a fi necesare documente justificative.
La impozitare, orice depășește o tranzacție pe an este considerată a nu fi o tranzacție ocazională, ci una continuă.”, a declarat Cosmin Dumitrașcu.
Persoanele care beneficiază de venituri peste un anumit prag sunt supuse și contribuției la sănătate. Este necesar să se respecte toate prevederile legale pentru evitarea amenzilor și penalităților.
Mai mult de atât, este necesar ca proprietarii de apartamente în blocuri să contribuie la costurile de întreținere și reparații comune.
Respectarea regulilor este fundamentală în viața la bloc, iar orice intervenție care afectează structura sau aspectul clădirii trebuie realizată conform reglementărilor legale și cu autorizațiile corespunzătoare.
Vezi mai multe știri: Informația momentului pentru proprietarii de locuințe! Un document ar putea fi eliminat din actele necesare înscrierii în cartea funciară