Ajutoare de la stat de 10 milioane de lei. Legea prevede revalorizarea resurselor deja existente, reduse la stadiul de deşeuri, care poluează întreg teritoriul naţional, dar şi teritoriile statelor învecinate, prin acţiunea apelor curgătoare. În acelaşi timp, componenta de cercetare şi dezvoltare va permite obţinerea unui avantaj competitiv în economia globală, iar digitalizarea implicată va crea noi activităţi şi procese purtătoare de valoare sau le va eficientiza pe cele deja existente.
Scopul acestor ajutoare de minimis este acela de a stimula realizarea unor investiţii şi a unor categorii de activităţi cu finanţare din fonduri de la bugetul de stat, astfel cum sunt prevăzute în prezenta ordonanţă, în scopul tranziţiei.
Schema prevede mai cu seamă investiţii în tehnologie de ultimă oră, echipamente performante, cercetare şi dezvoltare de produse şi soluţii şi pe schimbări esenţiale ale realităţilor economice şi de mediu, modul în care ne raportăm la resursele naturale, la deşeuri, la procesele de producţie, prin:
Beneficiarii eligibili pentru acest ajutor sunt următoarele categorii de întreprinderi și organizații:
Valoarea totală a investiţiilor va fi de 25 mil. de lei, iar ajutor de stat total acord va fi de 10 milioane lei. Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 8 milioane euro (40 mil. lei). În cadrul sesiunii deschise la data de 19 decembrie 2022, care a avut buget de 10 mil. lei, s-au depus 94 de cereri de finanţare. Dintre acestea, 47 de cereri de finanţare au fost admise în ordinea descrescătoare a punctajelor, în limita bugetului alocat. Schema de minimis înseamnă un ajutor de stat de până la 200.000 de euro pentru o companie. Sumele intră conform procedurii după apariţia legii promulgate de Klaus Iohannis în Monitorul Oficial.
Economia circulară este un model de producție și consum, care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil. Astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor.
În practică, presupune reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în economie pe cât de mult posibil prin reciclare. Ele pot fi utilizate în producție încă o dată și încă o dată, creând și mai multă valoare adăugată.
Refolosirea și reciclarea produselor va încetini epuizarea resurselor naturale, va reduce impactul asupra peisajelor și habitatelor naturale și va ajuta la limitarea pierderii biodiversității.
Un alt beneficiu al economiei circulare este reducerea emisiilor totale anuale de gaze cu efect de seră. Conform Agenției Europene a Mediului, procesele industriale și consumul produselor sunt responsabile de 9,10% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE, iar gestionarea deșeurilor pentru încă 3,32%.