Guvernul va aproba două hotărâri prin care peste 1,2 miliarde de lei vor ajunge la fermierii din sectorul vegetal şi zootehnic, a anunţat premierul Marcel Ciolacu, vineri, la începutul şedinței de guvern, transmite Economedia.
„La zona de agricultură aprobăm două hotărâri de guvern prin care peste 1,2 miliarde de lei vor ajunge la fermierii din sectorul vegetal şi zootehnic, în contul cererilor depuse în cursul anului trecut”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Fondurile reprezintă ajutoarele naţionale tranzitorii finanţate din fonduri europene. De aceste sume vor beneficia peste 550.000 de fermieri din sectorul vegetal şi 200.000 de fermieri din cel zootehnic.
Te-ar mai putea interesa și: Guvernul îndeplinește promisiunile făcute fermierilor. Ministrul Agriculturii: Au început procedurile pentru acordarea ajutorului de 100 de euro/ ha, pentru sectorul vegetal
Fondurile totale alocate de la bugetul de stat pentru ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2023 se ridică la peste 438,3 milioane de lei, respectiv 88,12 milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre postat în transparenţă decizională de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres.
Din suma totală de peste 88 de milioane de euro alocate pentru sectorul vegetal, circa 84,88 de milioane euro vor fi distribuiți pentru culturile amplasate pe teren arabil, peste 1,64 milioane de euro pentru tutun, 1,508 milioane de euro pentru sfeclă de zahăr, 83.643 euro pentru hamei şi 5.630 euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră.
Conform proiectului de act normativ, culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe, dar fără a se limita la acestea- grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez; leguminoase pentru boabe, dar fără a se limita la acestea- mazăre, fasole; rădăcinoase, dar fără a se limita la acestea – cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere; plante industriale, din care plante textile- in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase – floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale, de exemplu – tutun, plante medicinale şi aromatice.
Suma totală necesară aplicării ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se asigură din bugetul MADR pe anul 2024.
Vezi mai multe știri: Ministerul Agriculturii a alocat peste 88 de milioane de euro pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal. Cum s-au împărțit banii