Nou program de ajutoare anunţat de Guvern.Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat unul dintre cele mai ambițioase programe de finanțare europeană din acest an, cu apeluri de proiecte în valoare totală de peste două miliarde de euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, scrie DCNews. Scopul este acela de a sprijini persoanele vulnerabile și reducerea sărăciei în comunități defavorizate.
„Aceste fonduri reprezintă o oportunitate fără precedent pentru România de a investi în capitalul său uman și de a crea condițiile necesare pentru o dezvoltare socială durabilă și echitabilă”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Potrivit acestuia, obiectivul acestor ajutoare sociale este de a transforma fundamental modul în care statul abordează vulnerabilitatea socială: „Peste 450.000 de oameni din mediul rural vor fi sprijiniți prin măsurile finanțate în 2025”.
De acest prioiect de ajutoare sociale vor beneficia 450.000 de persoane din mediul rural, care vor avea, astfel, acces la servicii sociale, educație și sănătate. De asemenea, este vorba despre 61.600 de copii defavorizați, inclusiv din comunitățile roma, 10.000 de vârstnici, 6.400 de lucrători sociali care vor primi calificări suplimentare, 10.000 de persoane cu dizabilități şi 1.770 de tineri care părăsesc sistemul de protecție socială care vor primi ajutor pentru tranziția la viața independentă.
Un element inedit al programului este crearea unui cluster de inovare și incluziune dedicat persoanelor cu dizabilități care va facilita accesul la tehnologie asistivă, va oferi cursuri și formare în domeniul accesibilității şi va propune mini-granturi pentru soluții locale și creative.
Citește și Marcel Ciolacu anunță remaniere guvernamentală. Decizia va fi luată după renegocierea PNRR
Prin investițiile programate, MIPE urmărește: integrarea socio-profesională a persoanelor vulnerabile, reducând dependența de asistență socială și încurajând autonomia; modernizarea serviciilor sociale, prin extinderea și îmbunătățirea calității acestora; stimularea inovării sociale, prin crearea unui ecosistem favorabil soluțiilor tehnologice incluzive.