- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutor de 2000 de lei pe lună pentru familiile din Ucraina cu copii la grădiniţă. Schimbările care se aplică din mai

12 May, 11:34 • Cornel Ghimeșan
Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite și modele de cereri pentru ca refugiaţii din Ucraina să primească bani de la statul român, care decontează ulterior sumele la Uniunea Europeană.
Ajutor de 2000 de lei pe lună pentru familiile din Ucraina cu copii la grădiniţă. Schimbările care se aplică din mai

​Refugiații din Ucraina- persoane singure sau familii – vor primi sume diferite de bani pentru cazare și masă pentru primele 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai și numai după îndeplinirea unor condiții legate de căutarea unui loc de muncă și înscrierea copilului la școală. Din luna a 5-a și până la finalul acestui an, statul va mai deconta doar banii de cazare pentru cei care s-au angajat.

Acum ceva vreme s-a stabilit ca persoanele ce găzduiesc cetățeni străini ce au de suferit din cauza războiului din Ucraina să poată deduce o parte din cheltuielile cu cazarea și hrana acestora. Printr-o ordonanță apărută spre jumătatea lunii aprilie, Guvernul a decis ca această regulă să se schimbe începând de azi, iar cei ce pot primi bani de cazare să fie chiar refugiații din Ucraina. Suma pe care o pot primi cetățenii străini, începând din mai, a fost stabilită recent, prin hotărâre de Guvern.

Va putea România să stea departe de războiul dintre Rusia și Ucraina? Mircea Geoană: „Ne pregătim pentru câteva luni foarte importante, de care vor depinde în mare măsură cursul acestui război”

În schimb, noile reguli nu se aplică persoanelor care solicită ori beneficiază de protecție internațională în România, în cazul cărora se aplică normativele în vigoare specifice fiecărei categorii în parte, și cele cazate în taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară.

Prin OUG 15/2022, s-a stabilit anul trecut că cei ce găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pot deconta 20 de lei pe zi pentru hrana acestora și de 50 de lei pe zi pentru cazare, pentru fiecare persoană în parte.

Apropo de cei ce au găzduit refugiați din Ucraina, ordonanța stabilește ce se-ntâmplă în continuare în ceea ce-i privește. Mai exact, persoanele fizice care au găzduit, până la data de 30 aprilie 2023, refugiați din Ucraina, beneficiază de decontarea sumelor privind hrana și cazarea la cerere, termenul pentru depunerea acestora fiind de 30 de zile de când ordonanța devine aplicabilă, adică până pe 13 mai 2023.

  • 2.000 de lei înseamnă 16.210,20 grivne (moneda oficială a Ucrainei)
  • Conform legislației în vigoare, familiile și persoanele singure beneficiază, începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

S-a decis! Comisia Europeană oprește temporar importurile anumitor produse agricole din Ucraina. Perioada în care este valabilă restricția

După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, familiile și persoanele singure iau o suma forfetară lunară până la finalul anului 2023, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare.

Noutățile care se aplică din luna mai

Ajutorul financiar pentru primele patru luni consecutive, potrivit Hotărârii nr. 368 din 26 aprilie 2023:

  • 750 lei/lună pentru persoana singură;
  • 2.000 lei/lună pentru o familie;
  • 600 lei/lună pentru fiecare persoană pentru cheltuieli de hrană;

Ajutorul financiar din a cincea lună constă în:

  • 750 lei/lună pentru persoana singură;
  • 2.000 lei/lună pentru o familie;

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de banii de la stat și ce condiții sunt de îndeplinit

Pentru a putea beneficia, în prima lună din cele maximum 4 luni consecutive, de banii menționați mai sus, persoanele vor depune o cerere la primărie și trebuie să fie beneficiari ai protecției temporare. Banii se acordă integral indiferent de numărul de zile rămase de la data depunerii cererii până la finele lunii calendaristice respective. Cererile depuse după primele 5 zile lucrătoare ale lunii se soluționează în luna următoare, scrie edupendu.ro.

Cererea pentru primele 4 luni

Cerere de ajutoare pentru refuguaşii din Ucraina
Cerere de ajutoare pentru refuguaşii din Ucraina

Pentru a beneficia pentru următoarele 3 luni din cele maximum 4 luni consecutive de sprijin financiar, solicitanții depun în primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni cererea la primărie, fiind însoțită de documentul/documentele de identitate, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

a) solicitantul și membrii familiei acestuia să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a municipiului București sau, după caz, să aibă contract de muncă pe teritoriul României;

b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar:

  • la creșă, grădiniță, școală;
  •  în calitate de audienți;
  • care frecventează activități educaționale din oferta altor instituții/organizații, precum huburi sau centre educaționale organizate în unități de învățământ de către autorități ale administrației publice locale sau organizații neguvernamentale, centre Blue Dot, palate și cluburi ale copiilor, centre comunitare de învățare permanentă, centre educaționale pentru preșcolari, școli de artă sau centre culturale.

Condiția referitoare la existența unui contract de muncă nu se aplică pentru următoarele categorii de persoane

, numai dacă prezintă documente care să facă dovada situației de fapt:

Războiul din Ucraina a stimulat cheltuieli militare record la nivel mondial. Decontul României este de 5,2 miliarde de dolari în 2022

a)

 persoanele care urmează o formă de învățământ superior acreditată la zi în România;

b) persoanele cu dizabilități care prezintă certificate de încadrare în grad de handicap eliberate de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din România;

c) persoanele cu vârsta peste 65 de ani;

d) persoana care are în creștere sau în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Din luna a cincea și până la finalul anului 2023, solicitanții vor depune în primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni o cerere la primărie, fiind aceleași condiții ca cele de mai sus.

Cererea pentru luna a cincea și până la finalul anului 2023

Cerere de ajutoare pentru refuguaşii din Ucraina
Cerere de ajutoare pentru refuguaşii din Ucraina
Cine depune cererea la primărie

Cererile la primărie se depun de un reprezentant major al familiei sau, după caz, de persoana singură majoră și sunt însoțite de:

a) extrasul de cont bancar deschis la o societate bancară de pe teritoriul României, pe numele solicitantului;

b) documentele doveditoare a îndeplinirii condițiilor precizate anterior (dacă are contract de muncă, este înregistrat la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, este student, are dizabilități, are în creștere un copil de până în 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap);

c) permisul de ședere;

Cererile pentru ajutoare din Ucraina cuprind următoarele câmpuri:

  • numele și prenumele;
  • numărul membrilor de familie, numele și prenumele acestora;
  • codul numeric personal al solicitantului și, după caz, al membrilor de familie ai acestuia, astfel cum acesta a fost atribuit de Inspectoratul General pentru Imigrări, denumit în continuare CNP;
  •  luna pentru care se depune cererea;
  • dacă persoanele sunt cazate sau optează să fie cazate în locații stabilite de comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență.
Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult