- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutor de deces 2024. Câți bani vor fi oferiți începând din toamnă

20 May, 13:36 • Bumbeneci Diana
Modificări legislative pentru ajutorul de deces. Începând cu acest an se oferă mai mulți bani.
Ajutor de deces 2024. Câți bani vor fi oferiți începând din toamnă

Începând din acest an, ajutorul financiar în caz de deces al unei persoane asigurate, al unui pensionar sau al unui membru de familie va fi acordat conform noilor modificări legislative. Casa Națională de Pensii Publice va gestiona aceste fonduri.

În 2024, ajutorul de deces a fost majorat cu 778 de lei conform Legii 422/2023, ajungând la 7.567 de lei pentru persoanele asigurate și pensionari. Pentru persoanele care nu aveau calitatea de asigurat sau pensionar, valoarea ajutorului este de 3.784 de lei.

Extinderea ajutorului pentru concediu de creștere a copilului

Din septembrie, ajutorul de deces se va acorda și în cazul persoanelor aflate în concediu de creștere a copilului până la 2 ani sau în cazul copiilor cu handicap până la 3 ani.

Poți citi azi și: Pensie de 6.400 de lei pentru o categorie de români. Iată cine va primi suma aceasta după recalculare

ajutor de deces
ajutor de deces

Condiții pentru ajutorul de înmormântare

Angajații au dreptul la ajutor de înmormântare în cazul decesului unui membru de familie, dar numai pentru următorii membri: soțul sau soția, părinții și bunicii oricăruia dintre soți, copiii proprii, cei aflați în plasament, cei adoptați sau cei încredințați pentru educare și creștere în familie.

Acte necesare pentru obținerea ajutorului de deces

Persoana care solicită ajutorul de deces poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau orice altă persoană care prezintă dovada cheltuielilor – bonuri/chitanțe fiscale. După depunerea cererii, ajutorul de deces va fi achitat în 3 zile lucrătoare. Începând din luna septembrie 2024, achitarea banilor pentru cheltuielile de înmormântare se va putea face și prin virament bancar, nu doar numerar. Conform Legii 9/2023, toate actele necesare obținerii ajutorului de deces trebuie prezentate în original, după cum urmează:

  • Cerere tip
  • Certificat de deces
  • Act de identitate al persoanei solicitante
  • Acte de stare civilă ale solicitantului
  • Dovada plății cheltuielilor
  • Adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată era asigurat în sistemul public de pensii la data decesului, dacă e cazul
  • Adeverință care să dovedească faptul că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă de 18-26 de ani urma o formă de învățământ organizată, dacă e cazul.
  • În cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani, act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia – după caz
  • Acte care atestă calitatea de tutore/curator, dacă e cazul

Citește și: Documentul obligatoriu pe care trebuie să-l aibă pensionarii care vor pensii mai mari. Anunțul CNPP

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult