Autorităţile anunță că oferă și anul acesta ajutor de încălzire. Sprijinul pentru căldură 2024-2025, sprijin mult aşteptat de pensionari şi de persoanele cu venituri mici, va ajunge sub formă de tichetele pentru acoperirea facturilor la gaze sau lemne.
În acest context, premierul Marcel Ciolacu a ținut să explice ce se întâmplă cu aceşti bani după recalcularea pensiilor, având în vedere că mulţi seniori au venituri mai mari din acestă toamnă.
După ce pensiile vor fi recalculate, multe venituri au crescut, motiv pentru care anumiţi pensionari nu se mai încadrează pentru a primi ajutorul pentru căldură 2024-2025. Astfel, Marcel Ciolacu a adus explicaţii cu privire la banii atât de mult aşteptaţi de românii nevoiaşi.
Oficialul a explicat că în ciuda creşterii pensiilor de la 1 septembrie, rămâne valabil ultimul talon înainte de de recalculare, motiv pentru care bătrânii din România vor continua să primească ajutorul pentru încălzire, fie că vorbim despre gaze, energie termică, electrică sau alte surse, şi în această iarnă.
„Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor.
Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioadă”, a anunțat premierul.
Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei /persoană în cazul familiei şi de 2053 lei, în cazul persoanei singure, spun autorităţile. Astfel, românii trebuie să ştie cum se calculează suma maximă admisă pentru a primi banii de la stat.
Aceste venituri includ salarii, pensii, indemnizații de șomaj, alte beneficii din asigurări sociale și indemnizații speciale. Iată ce acte trebuie să depună cei care doresc să beneficieze de ajutorul de căldură 2024-2025:
1. Cerere şi declaraţie pe proprie răspundere, însoţită de documentele doveditoare
2. Documente de identitate titular şi membrii (B.I., C.I., C.I.P., P, P.S.T., P.S.P., D.I.);
3. Copie factura energie termică, gaze naturale, energie electrică;
4. Acte doveditoare privind locuinţa:
– Contract de vânzare-cumpărare;
– Contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere sau cu clauză de habitaţie;
– Contract de închiriere;
– Contract comodat;
– Certificat de moştenitor/act succesiune;
– Împuternicire notarială întocmită de proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere, ori de reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vârsta de 16 ani;
– Titularii trebuie să facă dovadă legală a gospodăririi separate (factură de curent electric, factură de gaze, factură de apă) în situaţia în care la o adresă locuiesc mai multe familii;
– Adeverinţă de la Asociaţia de Proprietari/Locatari din care să rezulte numele, prenumele, persoanelor înregistrate în cartea imobilului şi care figurează la cotele de întreţinere; codul radet; adresa de e-mail a asociaţiei;
5. Acte doveditoare privind componenţa familiei:
– Copie act de identitate solicitant şi ale tuturor membrilor familiei care au vârsta peste 14 ani (B.I., C.I., C.I.P.);
– Copie certificate de naştere ale copiilor până în 14 ani;
– Copie certificat de căsătorie;
– Hotărâre de divorţ/act notarial – dacă este cazul.
– Declaraţie pe propria răspundere că persoanele sunt despărţite în fapt – dacă este cazul.
– Certificat de deces – dacă este cazul.
– Copie hotărâre judecătorească definitivă de încredinţare a copilului său încuviinţare a adopţiei, Hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului privind măsura de plasament familial al minorului, Decizia Directorului General al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului său Hotărârea Judecătorească privind măsura plasamentului în regim de urgenţă/Hotărârea Judecătorescă de instituire a tutelei/curatelei sau, după caz, Dispoziţia Autorităţii tutelare, potrivit legii şi dacă este cazul.
6. Acte doveditoare privind veniturile.
Citește și: Sobele pe lemne, interzise în iarna 2024? Ministrul Mediului dă răspunsul așteptat de milioane de români