Fermierii din România vor primi bani din fonduri europene pentru achiziţia simplă de utilaje agricole destinate culturii de sfeclă de zahăr. Valoarea finanţării nerambursabile ajunge până la suma de 1,5 milioane de euro, după cum prevede Ghidul solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, publicat de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), conform Economica.net.
Conform unui comunicat de presă al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, transmis vineri, pentru sesiunea din anul curent, fondurile alocate vor fi menționate în anunţul oficial de lansare a apelului.
„(…) Prin pachetul 4.1.1. se pot depune proiecte de achiziţii simple de utilaje agricole în cazul în care exploataţia cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor şi plantele tehnice, precum şi culturile horticole, inclusiv cele în spaţii protejate.
Solicitanţii trebuie să acorde atenţie deosebită pentru dimensionare adecvată a parcului de utilaje, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii maşinii cu suprafaţa fermelor pentru achiziţionarea de maşini agricole, postat pe pagina de internet a AFIR”, este notat în comunicat.
Ai mai putea fi interesat și de: Fermierii români, în pragul falimentului. Leguma pe care sunt forțați să o vândă cu 80 de bani ajunge să se vândă în supermarketuri și de 10 ori mai scump
Referitor la ponderea sprijinului financiar acordat pentru fermierii care cultivă sfeclă de zahăr, acesta porneşte de la 30% şi poate ajunge la cel mult 90%, în funcţie de dimensiunea economică a exploataţiei, de tipul de beneficiar şi de investiţiile care vor fi realizate prin intermediul acestui proiect.
Suma totală a finanţării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro şi 1,5 milioane de euro (pentru cooperative, grupuri de producători şi organizaţii de producători), în raport cu dimensiunea economică a exploataţiei şi la tipul de beneficiar.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunțat că toate condiţiile minime obligatorii pentru acordarea acestui ajutor sunt explocate în detaliu în cuprinsul Ghidului solicitantului şi în anexele aferente, care sunt disponibile pe site-ul AFIR: www.afir.ro.
Vezi mai multe știri despre: Câți bani au primit fermierii români în 2024? Guvernul negociază cu Comisia Europeană noi ajutoare pentru afacerile din agricultură afectate de război