Potrivit surselor profit.ro, crescătorii de vaci de carne și bivolițe ar urma să beneficieze de un ajutor de stat, în valoare de 70 euro pe cap de animal și cu un buget total de peste 6,2 milioane euro, conform unei inițiative legislative susținute inclusiv de reprezentanții partidelor de la putere.
„Fermierii care activează în acest domeniu in România se confruntă cu probleme majore din cauza creșterii bruște și necontrolate a preturilor la furaje, energie electrică, gaze naturale, combustibil, forță de muncă, servicii veterinare și a altora, subvențiile dovedindu-se insuficiente.
Te-ar putea interesa și: CNAIR a scos la licitație contractul pentru supervizarea lucrărilor de pe Prelungirea Ghencea. Românii mai au de așteptat până la debutul lucrărilor promise de Tracon
Contextul creat de COVID-19, pandemie care a generat o situație excepțională și incertitudine economică, ale cărei efecte se resimt și în prezent, a fost agravat de conflictul militar reprezentând agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care de un an și jumătate a bulversat lanțurile de aprovizionare și de desfacere obișnuite, a continuat să pună presiune pe prețurile la nivel european și local la materii prime și energie, a indus un puternic puseu inflaționist, greu de controlat – toate având ca efect reducerea creșterii economice, sporirea dificultăților cu care se confruntã sectorul de producție”, au declarat inițiatorii proiectului.
De asemenea, schema ar urma să fie valabilă până la data de 31 decembrie 2024, în scopul compensării pierderilor generate de creșterea preţurilor la furaje, energie electrică, gaze naturale, combustibil, forță de muncă.
Așa cum este prezentat în proiect, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru crescătorii de vaci și bivolițe care este propusă ar urma să fie de 30.865.775 lei, echivalentul a 6.265.000 euro. Cuantumul ajutorului de stat care se va acorda beneficiarilor ar urma să fie de 70 euro/ cap vacă de carne/ bivoliță.
Dacă se întâmplă ca după expirarea termenului de depunere a cererilor, să rămână sume nefolosite din valoarea totala, este propusă împărtțrea acestora beneficiarilor proporțional cu numărul vacilor de carne sau bivolițe. Schema au urma să fie notificată Comisiei Europene, dar pentru a intra în vigoare trebuie aprobată de legislativ, potrivit sursei citate.