Programul „Tomata 2023” a intrat în vigoare la finalul anului 2022, cu aprobarea Guvernului. Programul prevede că un agricultor va primi, pentru fiecare metri pătrați pe care îi deține, suma de 3.000 de euro, scrie capital.ro.
Mai citește și: Studenții care primesc burse sociale pot beneficia de vouchere de 1.500 de lei și de plata chiriei. De când intră în vigoare modificările
Viitorii beneficiari ai acestei scheme de ajutorare trebuie să știe că termenul limită pentru depunerea cererilor în vederea obținerii acestei sume este până cel târziu 1 aprilie 2023. Acestea se pot depune la Direcțiile Agricole Județene, însă sunt și unele primării care vor să ofere ajutor legumicultorilor și care centralizează cererile, urmând ca mai apoi să le trimită mai departe către Direcțiile Agricole, scutindu-i pe mulți fermieri de drumuri în plus.
Până la data de 30 iunie inclusiv, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va face valorificarea producției. În acest fel se va verifica predictibiitatea tuturor legumicultorilor din acest sector.
„Venim în sprijinul fermierilor cu adoptarea din timp a Programului Tomata 2023 pentru a da predictibilitate tuturor celor care activează în acest sector al producerii de tomate în spații protejate, sau chiar celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program”, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea.
Ministrul a mai specificat faptul că, dacă ne uităm în trecut, programul a fost extrem de apreciat și de ajutor pentru legumicultori. „Tomata” a fost lansat pe 1 aprilie 2020, apoi pe 18 iunie 2021 și 3 februarie anul trecut. Orice alt comentariu în plus ar fi de prisos, a completat el.
Documentele justificative se pot depune până pe 14 iulie 2023. Este vorba despre copiile rapoartelor fiscale de închidere de zi, factura și fila/filele din carnetul de comercializare.
„Cererea, însoțită de documentele prevăzute, poate fi transmisă la DAJ și prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate „conform cu originalul” de către solicitant.
În situația în care solicitantul utilizează suprafețe de teren cu tomate în spații protejate situate în județe/UAT diferite, acesta va formula și depune o singură cerere de înscriere în program, la DAJ unde are suprafața cultivată cea mai mare”, a spus Direcția Agricolă Dâmbovița.
Te-ar mai putea interesa și: Cât câştigă o badantă româncă în Italia. Aproape 1 milion de românce au grijă de bătrânii din Peninsulă