- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei pentru fermierii români! Cine sunt beneficiarii

16 Jul, 08:33 • Amarie Giorgiana
Fermierii români au oportunitatea de a primi un ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei. Acesta este acordat în două tranșe, iar beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite condiții.
Ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei pentru fermierii români! Cine sunt beneficiarii

Fermierii români au parte de un ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei. Beneficiarii vor primi banii în două tranșe, dar trebuie să îndeplinească anumite condiții, potrivit Playtech.

Cei care cultivă legme în spații protejate pot primi un sprijin financiar major prin intermediul programului Tomata 2024. Ajutorul anual în valoare de 3.000 de euro va fi acordat în două tranșe pentru a susține producția de roșii în sere și solarii.

Fermierii vor primi un ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei. Condițiile de acordare

Programul Tomata 2024 este destinat producătorilor de legume și, în special, celor care cultivă roșii în spații protejate și fac dovada valorificării unei cantități minime. Pentru a obține ajutorul financiar, aceștia trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

  • Cultivarea roșiilor în spații protejate: Este necesară cultivarea roșiilor pe o suprafață de cel puțin 1.000 de metri pătrați de solar sau seră.
  • Valorificarea producției: Fermierii trebuie să valorifice minim 3.000 de kilograme de roșii din suprafața eligibilă.

În același timp, ajutorul financiar în valoare de 3.000 de euro va fi acordat în două tranșe.

Valoarea primei tranșe este de 1.500 de euro, iar termenul limită pentru plată a fost 30 iunie. Fermierii ar fi trebuit să aibă bani în conturi în jurul datei de 1 iulie. Cea de a doua tranșă va fi acordată în luna septembrie și impune prezența dovezilor care atestă producția.

Citește și: Grâul rusesc și lipsa depozitelor îi aduc pe fermierii români în sapă de lemn. Cu ce probleme se mai confruntă în 2024

Pentru a beneficia de a doua tranșă din ajutorul financiar, fermierii trebuie să îndeplinească următorii pași:

  • Facturarea producției: Beneficiarii trebuie să întocmească facturile aferente programului Tomata 2024, asigurându-se că acestea însumează o cantitate de minimum 3.000 kg de roșii pe o suprafață de 1.000 m².
  • Vizarea carnetelor de producător: Fermierii trebuie să aibă carnetul de producător vizat de primărie.
  • Depunerea documentelor: Documentele care dovedesc vânzarea producției se depun la primărie în perioada 15 iulie – 15 august.

Un aspect important este că, în acest an, certificatul fitosanitar nu mai este necesar, simplificând astfel procedura pentru fermieri.

Programul Tomata 2024 reprezintă un sprijin esențial pentru producătorii de legume din România, oferindu-le resurse financiare necesare pentru a-și susține și dezvolta activitatea.

Citește și: Mai mulți bani pentru tinerii fermieri. Europarlamentarul Franc Bogovič încurajează tinerii să intre în afaceri în domeniul agricol