- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutor social – condiții de eligibilitate 2024. Ce venit trebuie să ai pentru a beneficia de banii de la stat

18 Oct, 18:52 • Bocioacă Bianca
Ajutor social 2024. Venitul minim de incluziune reprezintă o formă modernizată și integrată de sprijin financiar pentru persoanele și familiile aflate în situație de vulneranilitatea economică.
Ajutor social - condiții de eligibilitate 2024. Ce venit trebuie să ai pentru a beneficia de banii de la stat

Ajutor social 2024. Criteriul principal pentru acordarea venitului minim de incluziune este reprezentat de nivelul veniturilor. Potrivit Legii nr. 196/2016, pot benficia de acest ajutor familiile și persoanele singure ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 de lei inclusiv. Pragul reprezintă limita maximă de venituri pentru eligibilitate, dar cuantumul efectiv al ajutorului și componentele sale specifice depind de nivelul exact al veniturilor beneficiarului.

Citește și: Legea prestatorului casnic 2024. Ce se întâmplă în cazul românilor care primesc ajutor social. Cine poate presta, de fapt, astfel de servicii

Așadar, venitul net lunar ajustat se calculează prin aplicarea unor coeficienți  de echivalență la venitul lunar al familiei sau persoanei singure.

Coeficienții de echivalenți sunt următorii:

  • pentru primul adult din familie – 1
  • pentru fiecare alt adult – 0,5
  • pentru fiecare copil – 0,5

Scopul coeficienților este de a lua în considerare economiile realizate în cadrul unei gospodării și de a reflecta mai corect asupra nevoilor fiecărui membru din familie în funcție de vârstă.â

Ajutor social 2024. Condiții de eligibilitate

Venitul minim de incluziune este compus din două componente principale:

Ajutorul de incluziune

Ajutorul de incluziune este destinat asigurării necesităților zilnice de viață pentru familiile cu venituri foarte reduse. Ajutorul de incluziune se acordă familiilor cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei inclusiv. Pentru persoanel singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, limita de venituri pentru acordarea ajutorului de incluziune este mai mare, de 400 de lei.

Cuantumul maxim al ajutorului de incluziune este de 275 de lei/lună pentru o familie. În cazul persoanelor singure cu vârsta de peste 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 de lei pe lună. Suma efectivă primită se calculează ca diferență între acest cuantum maxim și veniturile nete ale familie sau persoanei singure.

Ajutor social

Ajutorul pentru familia cu copii

Această componentă are scopu de a preveni riscul de sărăcie a copilului și stimularea participării acestuia în sistemul de educație. Ajutorul pentur familia cu copii se acordă familiilor cu venituri nete lunare ajustate de până la 700 de lei inclusiv.

Ajutorul social pentru familiile cu copii variază în funcție de numărul de copii și nivelul venitului familiei. Pentru familiile cu venituri sub 275 de lei, sumele oferite sunt:

  • 107 lei pentru familia cu un copil;
  • 214 lei pentru familia cu 2 copii;
  • 321 de lei pentru familia cu 3 copii;
  • 428 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.

Pentru familiile cu venituri între 276 și 700 de lei, cuantumurile sunt mai mici, variind de la 85 de lei pentru copil până la 340 lei pentru 4 sau mai mulți copii.

Legea prevede cuantumuri mai mari pentru familiile monoparentale, datorită vulnerabilității crescute a acestora.

Venituri lunare care nu sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului ajutorului social:

  • alocația de stat pentru copii;
  • burse școlare și alte forme de sprijin financiar pentru educație;
  • sumele primite ca zilier sau prestator casnic;
  • ajutoarele de urgență;
  • stimulentul educațional (tichetul social pentru grădiniță);
  • ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie.

Citește și: Ajutor social 2024. Marile schimbări de care se lovesc persoanele defavorizate în acest an

Pentru a stimula ocuparea forței de muncă și tranziția de la asistență socială la independență economică, legea prevede că 50% din veniturile obținute din salarii de membrii familiei, dar nu mai mult de 500 de lei pe familie, nu se iau în considerare la stabilirea venitului net.

Pentru a beneficia de ajutor social trebuie îndepliite și alte criterii de eligibilitate. Persoanele apte de muncă trebuie să fie înregistrate la agenția de ocupare a forței de muncă și să nu fi refuzat un loc de muncă sau participarea la servicii de stimulare a ocupării și formare profesională.

Condiția nu se aplică și persoanelor care au în îngrijire copii mici, persoane cu handicap sau vârstnici dependenți, celor care urmează o formî de învățământ la zi sau celor încadrate la muncă.

Totodată, familiie nu au voie să dețină anumite bunuri considerate că ar putea produce venituri, lista acestora fiind stabilită prin lege.

Persoanele care vor să solicite ajutor social trebuie să depună o cerere la primăria de domiciliu sau reședință. Aceasta trebuie să fie însoțită de acte doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate. Ulterior, primarul emite o dispoziție de acordare sau respingere a dreptului, iar plata se face de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, potrivit focuspress.ro.