De indemnizaţia de şomaj pot beneficia persoanele care nu au un loc de muncă, dar sunt apte și disponibile pentru a munci, au vârstă între 16 şi 65 de ani şi nu-şi găsesc un loc de muncă pe măsura pregătirii. Concret, conform legislaţiei în vigoare, pentru a putea beneficia de indemnizația de șomaj în caz de concediere ori în cazul în care compania angajatoare își încetează activitatea, fostul angajat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
În ceea ce privește absolvenții de liceu, indeminizația de șomaj de care ar beneficia aceștia reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare. Astfel, elevii care au terminat liceul vor primi 262 de lei pe lună.
Un nou proiect de lege, adoptat în septembrie, a avut ca obiect de reglementare modificarea art. 39 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 76/2002, în sensul majorării cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, la 100% din acesta.
„Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an”, scrie actul normativ, citat de news.ro
Baza de calcul pentru indemnizaţia de şomaj era, până la modificarea legislativă menționată, de 394 lei, adică 75% din indicatorul social de referință, care este de 525,5 lei, şi se aplica pentru un stagiu de cotizare de cel puțin un an. După modificarea legislativă, baza de calcul va fi cea întreagă, de 100%, adică 525,5 lei.
La această sumă se adaugă și cota procentuală din media venitului brut anual, care poate fi diferită în funcție de stagiul de cotizare, deci ajutorul de șomaj pentru anul 2023 depășește suma de 600 de lei.
Citește și: Vești bune pentru pensionari. Guvernul le va oferi până la 1.000 de lei în plus