Alarmă în MAI: 4.000 de poliţişti părăsesc sistemul pentru a prinde majorarea la pensie din ianuarie 2024. Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, a explicat cu lux de amănunte că dacă un polițist îndeplinea vârsta de pensionare și își dorea să rămână în sistem, atunci beneficia de o creștere de salariu de 5%. Dacă se pensiona în luna decembrie, atunci în ianuarie beneficia de indexarea pensiilor cu 13%.Această situație ridica semne de întrebare cu privire la nevoia urgentă de recrutare de noi angajați.
În urma calculelor, mulți polițiști cu experiență au decis să renunțe la salariul activ de aproximativ 4.000 de lei în favoarea unei pensii de 3.500 – 3.600 de lei, având posibilitatea de a obține și un job part-time în sectorul privat. Această tendință de pensionare a afectat în special polițiștii de la frontieră, imigrări, ordine publică, investigații criminale și circulație, majoritatea având o vârstă medie de 50 de ani.
Cu aproximativ 20.000 de angajați în minus, Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu o criză de personal. Ministrul Cătălin Predoiu a menționat un plan amplu pentru a acoperi deficitul, incluzând promovarea Academiei de Poliție și a școlilor de agenți, precum și atragerea forței de muncă din sursă externă. Cu toate acestea, liderii sindicali contestă eficacitatea acestor măsuri, susținând că polițiștii cu experiență nu pot fi înlocuiți ușor de tineri încadrați din sursă externă sau cu doar şase luni de pregătire teoretică.
Citeşte şi: Ajutorul de șomaj în 2024. De ce acte ai nevoie ca să beneficiezi de sprijin
Situația actuală evidențiază nevoia urgentă de strategii eficiente pentru a contracara valul de pensionări și pentru a asigura stabilitatea sistemului de securitate internă. În timp ce MAI se străduiește să completeze golurile de personal, este clar că provocările actuale impun o adaptare rapidă și o abordare sustenabilă pentru a asigura siguranța și ordinea publică.