Albalact, cifră de afaceri de 1,15 miliarde de lei în 2023. Liderul pieței lactatelor din România, cu o fabrică în Oiejdea județul Alba, a finalizat cu 7,2% în plus față de 2022, potrivit datelor financiare ale companiei publicate de Ministerul de Finanțe.
Citește și: Care este cel mai bun lapte bio din supermarketuri. Cum să alegi varianta autentică şi sănătoasă
Este o creștere sub rata medie a inflației din 2023, de 10,4%, într-un an în care prețurile la laptele de vacă procesat au scăzut în unele luni raportat la perioada similară a lui 2022, din datele Institutului Național de Statistică (INS).
Compania rămâne astfel unul dintre cei doi procesatori locali cu afaceri de ordinul miliardelor de lei, prag pe care l-a atins în 2022 după o creștere a business-ului cu 27%. În 2023, în clubul miliardarilor a intrat și Danone, liderul piețe iaurturilor, care a bifat un plus de 17,8%, până la aproximativ 1 miliard de lei.
Cât despre profitul net al companiei, acesta s-a diminuat cu 13,4% față de 2022, până la 21,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă o marjă de 1,8% raportat la cifra de afaceri față de 2,3% cu un an în urmă.
Albalact, care produce sub brandurile Zuzu, Albalact, Fulga și Poiana Florilor, a intrat în portofoliul grupului francez Lactalis în 2016 în urma unei tranzacții în valoare de peste 400 de milioane de lei.
În afară de Albalact, grupul Lactalis mai include Dorna Lactate, Covalact, Lactate Harghita, Rarăul,Parmalat (fabrică sucuri), Lactalis România SA și Lactalis Logistics.
Producătorul operează patru fabrici, după ce a anunțat recent că demarează procedurile de închidere a operațiunilor de producție în unitatea sa din Miercurea Ciuc.
Fabrica din Miercurea Ciuc a Lactalis a intrat în portofoliul grupului în 2016, în urma achiziției întregului pachet de acțiuni Covalact SA de la fondul de investiții SigmaBleyzer, pentru 40 de milioane de euro. lfov.