- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alegeri 2024: Tot ce trebuie să știi pentru a vota prin corespondență! Ghidul MAE pentru alegători

23 Sep, 19:22 • Bugiu ⁠Ana Maria
Votul prin corespondență este o modalitate de a vota fără a fi necesară prezența fizică la secția de votare în ziua alegerilor. Care sunt informațiile despre cum poți vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din 2024.
Alegeri 2024: Tot ce trebuie să știi pentru a vota prin corespondență! Ghidul MAE pentru alegători

Ministerul Afacerilor Externe a elaborat un ghid detaliat pentru votul prin corespondență, destinat alegerilor parlamentare și prezidențiale din această toamnă, oferind informații esențiale alegătorilor din diaspora. Acest sistem de vot reprezintă o alternativă la votul în secțiile de votare, facilitând procesul prin intermediul poștei, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Decizie majoră în PSD. Vot final pentru proiectul de lege care îi permite lui Iohannis să candideze la alegerile parlamentare

foto: alegeri prezidențiale

Alegeri 2024: Tot ce trebuie să știi pentru a vota prin corespondență! Ghidul MAE pentru alegători

Alegătorii care doresc să voteze prin corespondență trebuie să fie cetățeni români cu drept de vot, având domiciliul sau reședința stabilită în străinătate. Aceștia trebuie să se înscrie în Registrul electoral, specificând opțiunea pentru votul prin corespondență, până cu 45 de zile înainte de alegeri, adică până pe 10 octombrie 2024.

Pentru a se înregistra, alegătorii trebuie să completeze un formular online pe site-ul www.votstrainatate.ro, oferind informații personale, inclusiv adresa de e-mail și documente care atestă dreptul de ședere în străinătate. Este important ca actele de identitate românești să fie valabile la data votului.

Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate face dovada acestui fapt printr-un paşaport simplu electronic sau paşaport simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu (Pașaport CRDS).

  • Birourile electorale pentru votul prin corespondenţă asigură verificarea codurilor de bare imprimate pe plicurile exterioare şi înregistrarea primirii acestora.
  • După înregistrarea plicurilor exterioare, membrii biroului electoral pentru votul prin corespondenţă verifică starea sigiliului plicului exterior.
  • Plicurile exterioare sigilate sunt desigilate de către biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, care va proceda la verificarea certificatelor de alegător şi la verificarea integrităţii plicurilor interioare şi a sigiliilor acestora.
  • Plicurile interioare sigilate sunt introduse în urne de vot, care sunt sigilate la sfârşitul fiecărei zile de activitate şi desigilate, dacă este cazul, la începutul fiecărei zile de activitate.

Poșta Română va trimite documentele necesare votului, inclusiv instrucțiuni, cu maximum 25 de zile înainte de alegeri. Alegătorii trebuie să completeze buletinul de vot, să-l introducă în plicuri interioare și exterioare, să aplice etichete de siguranță, și apoi să depună plicul la oficiile poștale sau în cutii poștale, fără a fi necesar timbrajul.

  • lipiți pe buletinul de vot autocolantul cu mențiunea “VOTAT”, în patrulaterul cu candidatul pentru care optați;
  • introduceți buletinul de vot în plicul interior și sigilați-l cu eticheta de siguranță;
  • completați, datați și semnați olograf certificatul de alegător;
  • introduceți plicul interior și certificatul de alegător în plicul exterior, pe care îl sigilați cu eticheta de siguranță;
  • lipiți, pe plicul exterior, autocolantul cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară și autocolantul pe care sunt imprimate mențiunile „PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion”;
  • depuneți plicul exterior la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală (în acest caz plicul exterior nu trebuie timbrat). Pot fi utilizate și servicii private de curierat rapid, dar cheltuielile vor fi suportate de către dumneavoastră.

Exercitarea votului prin corespondență este personală și gratuită, iar votul în numele altor alegători este interzis. Alegătorii pot verifica online dacă înregistrarea lor a fost procesată, având posibilitatea de a trimite o nouă cerere în caz de neînregistrare.

Te-ar mai putea interesa și: Votul prin corespondență la alegerile prezidențiale 2024. Data-limită pentru românii din Diaspora!