Parlamentul European lansează mai multe , înainte de alegerile europarlamentare 2024, din perioada 6-9 iunie, informează Antena 3 CNN.
Legislativul european lansează mai multe instrumente digitale înainte de viitoarele alegeri europene din 6-9 iunie, cu scopul de a comunica mai uşor cu alegătorii în legătură cu beneficiile apartenenţei la UE, cât şi pentru a pune la dispoziţia presei toate informaţiile necesare pentru acoperirea scrutinului.
În premieră, la alegerile europene din acest an, serviciul de presă al PE lansează două instrumente care vor putea fi accesate prin scanarea unor coduri QR, unul fiind un site dedicat alegerilor europene – elections.europa.eu, iar al doilea un kit pentru presă cu toate informaţiile necesare despre alegerile europene şi Parlamentul European, care poate fi găsit şi în secţiunea de ştiri a site-ului PE.
Astfel, site-ul dedicat alegerilor va conţine şi un buton care le poate reaminti doritorilor când trebuie să voteze în alegerile europene, prin trimiterea unui email. Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că „mereu, în sondajele post-electorale, există persoane care spun că au uitat să voteze”, iar această opţiune va încerca să elimine problema.
Cele două instrumente, care sunt şi acum accesibile la scanarea QR codurilor, vor fi actualizate în permanenţă cu cele mai noi informaţii, înainte, în timpul şi după perioada votului, mai exact pe 6-9 iunie.
De asemenea, a fost lansat şi un portal în toate limbile din UE, dezvoltat de serviciul de cercetare al PE. Cel în limba română poate fi accesat chiar aici.
Portalul acoperă nu mai puţin de 1.600 de localităţi din UE și este activ din decembrie 2023. Acesta are trei secţiuni principale, respectiv „În regiunea mea”, „În viaţa mea” şi „În prim-plan”. „Ce face Europa pentru mine” se doreşte un portal uşor de accesat şi de citit despre influenţa pozitivă a UE în vieţilor oamenilor.
Potrivit lui Jaume Duch, alegerile europene din acest an vor fi precedate de o dezbatere care va fi organizată cel mai probabil pe 25 mai, şi la care ar urma să participe mai mulţi candidaţi ai familiilor politice europene, numărul final urmând să fie stabilit împreună cu European Broadcasting Union (EBU), care se va ocupa de transmiterea live a evenimentului.
În noaptea de 9 iunie, când au loc scrutine în cele mai multe ţări membre, hemiciclul de la Bruxelles se va transforma într-un centru multimedia, în care ar urma să aibă acces 450 de jurnalişti din Europa şi din lume, între care o sută de jurnalişti de televiziune.
Parlamentul European va transmite în cea mai mare parte a nopţii de 9 spre 10 iunie informaţii centralizate din ţările în care s-a votat în cursul zilei, în urma cărora se vor putea face primele estimări privind configuraţia politică a noului legislativ comunitar.