Alegerile din 9 iunie aduc premieră după premieră în România. Biroul Electoral Central a publicat, vineri, după centralizarea a 3.135 din cele 3.186 de Procese-Verbale la nivel național cu voturile pentru funcția de primar, că PSD a obținut majoritatea mandatelor.
Numărul de voturi primite de candidații partidelor la funcțiile de primar:
Citește și: Document oficial. George Tuță a fost declarat câștigător la Sectorul 1
În țară, la alegerile locale din 9 iunie, au existat comune unde mai bine de o treime au fost declarate nule. Campioană este comuna Belin din Covasna, unde din 1.410 voturi consemnate, nu mai puțin de 528 de voturi au fost declarate nule, adică 37,45%, iar autoritățile iau în calcul faptul că s-a intenționat votarea în batjocură în acest caz.
Racos din Brasov sau Negrilest din Vrancea sunt alte două comune cu aproape 30% voturi nule și în acest loc se analizează de ce românii nu au putut vota cu seriozitate.
Toni Greblă, președinte Autoritatea Electorală Permanentă: ”Procentul de voturi nule e 3,14, ca cifra ele sunt 248.000 , ca cifra pare mare, dar procentul este 3,14%, comparativ cu 2,86% cât a fost în 2019”.
În plus, șeful AEP susține că procentele mari sunt justificate și de numărul mai mare de alegători care s-au prezentat la urne comparativ cu ultimele alegeri.
Experții din domeniul alegerilor sunt însă de părere că legea ar trebui modificată astfel încât voturile să fie renumărate automat de câte ori apar astfel de inadvertențe.
Dacă se adună voturile nule de la alegerile europarlamentare și locale de duminică, sunt peste 1 milion de buletine care nu au fost luate în considerare după numărătoarea oficială.
Este și cazul acestor alegători care au pus șampila pe candidați inventați pe moment – Scooby Doo sau Perry Ornitorincul.