- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alegeri parlamentare 2024. A început votul în Diaspora. Câți români au votat până acum

30 Nov, 09:22 • Bumbeneci Diana
S-au deschis primele secții din Diaspora pentru alegerile parlamentare 2024. Autoritatea Electorală Permanentă anunță câți români au votat în primele ore de la deschiderea secțiilor.
Alegeri parlamentare 2024. A început votul în Diaspora. Câți români au votat până acum

Votul la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, din 30 noiembrie şi 1 decembrie 2024, a început vineri la 20,00 ora României. Așa cum era de așteptat, prima secție de votare s-a deschis la Auckland, Noua Zeelandă.

Câți români au votat la parlamentare până acum

Update 13:00

BEC anunță că până la ora 13:00, aproximativ 35.000 de cetățeni români din diaspora au participat la alegerile parlamentare, exprimându-și opțiunile de vot.

În Republica Moldova, peste 5.800 de persoane au votat până la această oră, în timp ce în Italia s-au înregistrat peste 5.700 de voturi. Procesul electoral se desfășoară într-un ritm constant și în alte state europene importante, precum Germania, Spania, Anglia și Franța, unde românii continuă să se prezinte la urne.

UPDATE 12:00

Biroul Electoral Central a informat că până sâmbătă, la ora 12:00, şi-au exprimat opţiunea, prin vot, la secţiile de votare din străinătate, precum şi prin corespondenţă, pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, un număr de 27.277 de alegători, din care 46,38% femei şi 53,62% bărbaţi.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, o prezenţă mai ridicată la vot s-a înregistrat în: Republica Moldova – 4.371 de alegători, Italia – 3.986, Germania – 3.329, Spania – 2.596, Regatul Unit al Marii Britanii – 2.129.

Participare mai redusă la vot s-a înregistrat în Argentina, Azerbaidjan, Cuba, Etiopia şi Republica Chile – zero alegători.

Prezenţa la vot pe grupe de vârstă se prezintă astfel:

* 5,69% – alegători cu vârsta între 18 – 24 de ani
* 14,53% – alegători cu vârsta între 25 – 34 de ani
* 26,69% – alegători cu vârsta între 35 – 44 de ani
* 43,62% – alegători cu vârsta între 45 – 64 de ani
* 9,47% – alegători cu vârsta peste 65 de ani.

Votul la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, din 30 noiembrie şi 1 decembrie, a început vineri, la 20:00 (ora României), când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora locală 7:00.

În străinătate votarea se desfăşoară în 950 de secţii, pe durata a două zile. Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore. Secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii şi Canadei vor fi ultimele care se vor închide, luni 2 decembrie, la 7,00 ora României.

UPDATE 10.00 – Aproape 8.000 de români au votat până la ora 10.00

Până la ora 10.00, 7.949 de persoane au votat la secţiile din străinătate, numărul total al alegătorilor care li-au exprimat opţiunea în afara ţării ajungând la 12.292.

Odată cu deschiderea secţiilor de votare din Europa se înregistrează numeroase voturi în ţări unde sunt comunităţi mari de români – Italia (peste 1.400), Germania (peste 1.000), Spania, Regatul Unit al Marii Britanii.

S-au mai înregistrat trei voturi în Rusia, 3 în Kazahstan, 4 în Uzbekistan, 2 în Georgia şi 6 în Ucraina, dintre care unul prin corespondenţă.

O persoană a votat în Islanda, alta în Iran, alta în Angola şi alta în Siria.

La ora 9.00, datele au fost actualizate de AEP.  Conform instituției, peste 4.300 de români au votat în străinătate până sâmbătă la 3.00 (ora României), la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Autoritatea Electorală Permanentă mai anunță că de la deschiderea secţiilor vineri şi până sâmbătă la ora 3,00, s-au prezentat la urne 104 cetăţeni români, iar prin corespondenţă au votat 4.343 de alegători, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind de 4.447.

Cele mai multe voturi au fost exprimate în Australia şi China. Votul este în derulare în Asia şi, în funcţie de diferenţele de fus orar, secţiile continuă să se deschidă. În total 950 de secţii au fost organizate în străinătate.

„Turiştii, cetăţeni români cu domiciliul în România care se află în străinătate în perioada votării, nu pot vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024.

Pot vota la alegerile pentru Parlamentul României, cetăţenii români care fac dovada domiciliului în străinătate cu paşaportul simplu electronic pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS) aflat în termen de valabilitate, sau a reşedinţei în străinătate, prin prezentarea unui document care o atestă”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Alegerile parlamentare au început în Diaspora

Peste graniță, votarea se desfăşoară în 950 de secţii, pe durata a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7,00 – 21,00 (ora locală), şi duminică, 1 decembrie, între orele 7,00 – 21,00 (ora locală). Luând în considerare diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore.

Secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii şi Canadei vor fi ultimele care se vor deschide şi totodată ultimele care se vor închide luni 2 decembrie la 7.00 ora României.

„Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, aceştia putând vota până cel mult la ora 23,59.

Alegătorii îşi pot exercita dreptul constituţional la orice secţie de votare din străinătate doar dacă fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Românii cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar”, anunță BEC.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, pe site-ul oficial, care sunt documentele care atestă reşedinţa în străinătate.

Cetățenii români care au îndeplinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, au dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților și își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
VIDEO America sub teroare. Cel puțin 11 răniți după ce s-a deschis focul în fața unui club din New York
VIDEO America sub teroare. Cel puțin 11 răniți după ce s-a deschis focul în fața unui club din ...
Dan Negru, mesaj dur după audiențele Antenei 1 de Revelion: „Sfârșitul pentru unii e începutul pentru alții”
Dan Negru, mesaj dur după audiențele Antenei 1 de Revelion: „Sfârșitul pentru unii e începutul ...
Ministrul Burduja, despre sprijinul cu energie acordat Moldovei: „În limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor României. Avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut”
Ministrul Burduja, despre sprijinul cu energie acordat Moldovei: „În limita volumelor disponibile ...
Compania minieră fondată de Bill Gates atrage investiții de 537 milioane dolari, după descoperirea celui mai mare zăcământ de cupru din ultimul secol
Compania minieră fondată de Bill Gates atrage investiții de 537 milioane dolari, după descoperirea ...
Ion Țiriac i-a șocat pe angajații unei bănci! Ce i-a obligat să facă timp de trei zile
Ion Țiriac i-a șocat pe angajații unei bănci! Ce i-a obligat să facă timp de trei zile
Și gândacii se mănâncă, nu-i așa? Colosul Sarantis, care în România deține fabricile Olympus, vrea să investească într-o crescătorie de insecte comestibile!
Și gândacii se mănâncă, nu-i așa? Colosul Sarantis, care în România deține fabricile Olympus, ...
Vin reducerile în magazine! Ce produse merită ”vânate” în ianuarie 2025
Vin reducerile în magazine! Ce produse merită ”vânate” în ianuarie 2025
Unu la zero pentru România! Ciorba rădăuțeană este cotată mai bine decât o supă ungurească, în topul culinar al celor mai bune mâncăruri
Unu la zero pentru România! Ciorba rădăuțeană este cotată mai bine decât o supă ungurească, ...
Brigitte Pastramă tună și fulgeră după ce a petrecut de Anul Nou la Poiana Brașov. ”Cel mai odios revelion ever!”
Brigitte Pastramă tună și fulgeră după ce a petrecut de Anul Nou la Poiana Brașov. ”Cel mai odios ...
Adio gratuitate în 2025! WeTransfer limitează utilizarea fără bani a platformei. Ce alte modificări sunt valabile anul acesta la transferurile de fișiere
Adio gratuitate în 2025! WeTransfer limitează utilizarea fără bani a platformei. Ce alte modificări ...
Sfaturile date românilor, pentru 2025, de un specialist în economie: ”Tăiați cheltuielile inutile, evitați creditul de consum și, dacă se poate, găsiți noi surse de venit”
Sfaturile date românilor, pentru 2025, de un specialist în economie: ”Tăiați cheltuielile inutile, ...
Bilanțul atacului din New Orleans a urcat la 15 morți. Joe Biden: Atacatorul a fost ”inspirat” de ISIS
Bilanțul atacului din New Orleans a urcat la 15 morți. Joe Biden: Atacatorul a fost ”inspirat” ...
Andrei Caramitru, scenariu halucinant: „Peste 2-4 ani, oamenilor li se va interzice să se reproducă. Mâncarea va fi și ea pe cartelă”
Andrei Caramitru, scenariu halucinant: „Peste 2-4 ani, oamenilor li se va interzice să se reproducă. ...
Ce salariu are un român care lucrează pe un vas de croazieră. O lună stă plecat pe mare, iar în următoarea stă acasă cu familia. „Câștig cât un director de bancă”
Ce salariu are un român care lucrează pe un vas de croazieră. O lună stă plecat pe mare, iar în ...
Susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit din nou în stradă. Un nou protest după decizia Curții de Apel privind anularea alegerilor
Susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit din nou în stradă. Un nou protest după decizia Curții ...
Când intră pensiile românilor după Anul Nou. Sunt anunțate mari întărzieri în această perioadă
Când intră pensiile românilor după Anul Nou. Sunt anunțate mari întărzieri în această perioadă
Prognoza meteo 2 ianuarie 2025. Temperaturi mai mari decât în mod normal pentru această perioadă
Prognoza meteo 2 ianuarie 2025. Temperaturi mai mari decât în mod normal pentru această perioadă
Zile libere 2025. Câte zile libere vor avea românii în noul an. Mai mult de jumătate dintre ele sunt în timpul săptămânii
Zile libere 2025. Câte zile libere vor avea românii în noul an. Mai mult de jumătate dintre ele sunt ...