După ce secțiile de vot din Diaspora s-au deschis oficial, și România a dat startul la alegerile parlamentare ce vor marca viitorul Guvernului. Românii pot vota duminică, 1 decembrie, în intervalul 7.00-21.00.
UPDATE ORA 20 – 9.215.792 de români au votat la alegerile parlamentare 2024 până la ora 19. Prezența este de 51,17%, mult mai mare decât în 2020.
UPDATE ORA 19 – 8.841.072 de români au votat la alegerile parlamentare 2024 până la ora 19. Prezența este de 49,09%, mult mai mare decât în 2020.
UPDATE ORA 18 – 8.309.539 de români au votat la alegerile parlamentare 2024 până la ora 18. Prezența este de 46,14%, mult mai mare decât în 2020.
UPDATE ORA 17 – 7.585.257 de români au votat la alegerile parlamentare 2024 până la ora 17. Prezența este de 42,12%, mult mai mare decât în 2020.
La secţiile deschise în ţară, au votat peste 7 milioane de persoane, dintre care peste 6,4 milioane pe listele permanente, peste 456.000 pe liste suplimentare şi aproape 95.000 cu urna mobilă.
6.331.421 de români au votat la alegerile parlamentare. Din cei 18.008.555 de români înscriși pe listele permanente, au votat 5.419.775. Pe listele suplimentare sunt 830.963 români, iar votanții cu urnă mobilă sunt 76.595. Din mediul urban au fost 3.706.943 de votanți, iar în mediul rural sunt 2.638.183. Marea surpriză la alegerile din acest an este furnizată inclusiv de diaspora. Până în prezent, 455.669 de români au votat la secțiile deschise în alte țări.
Numărul românilor care votează la alegerile parlamentare de anul acesta continuă să fie o adevărată surpriză. Se pare că peste 5 milioane de români au votat până la ora 14. În diaspora sunt aproape 400.000 de persoane care au pus ștampila pe biletele de vot. Prezența la vot este de 29,84%.
Numărul votanților a depășit orice record! Deși este abia ora 13:00, peste 4 milioane de români au votat până acum. Este cel mai mare rezultat din ultimii 8 ani. Prezența la vot este de 24,44%.
Prezența alegeri parlamentare 2024 (total): 4.193.253
Prezența alegeri parlamentare 2020 (total): 2.655.092
Prezența alegeri parlamentare 2016 (total): 3.069.399
Prezența alegeri parlamentare 2024 (diaspora): 302.226
Prezența alegeri parlamentare 2020 (diaspora): 135.196
Prezenta alegeri parlamentare 2016 (diaspora): 34.334
Din cei 18 milioane de români înscriși pe listele permanente, peste 3 milioane de români au votat deja. Pentru această oră, numărul românilor interesați de vot este foarte mare. Dintre aceștia:
Înscriși pe liste permanente: 18.008.555
Votanți pe liste permanente: 2.789.055
Votanți pe liste suplimentare: 462.642
Votanți cu urnă mobilă: 21.911
Total votanți: 3.293.814
Update 11:00 – 12% prezența la vot
Înscriși pe liste permanente: 18.008.555
Votanți pe liste permanente: 1.863.630
Votanți pe liste suplimentare: 364.474
Votanți cu urnă mobilă: 9.607
Total votanți: 2.242.054
Prezenţa totală la vot este 12,3 %.
În 2020, la aceeaşi oră, prezenţa la nivel naţional era 7,68%, apoape 1,4 milioane de alegători prezentându-se la urne.
UPDATE ora 10.20 – Ludovic Orban a votat
„Astăzi, de ziua națională, sunt organizate alegeri parlamentare. Haideți, chiar dacă avem opțiuni diferite, referințe diferite, să fim uniți, uniți în diversitate și să sărbătorim cu dragoste de țară și față de compatrioți această sărbătoare națională care consfințește unirea românilor. Astăzi, sigur că am votat pentru a garanta forța democrației, pentru a duce România pe calea dreaptă, am votat pentru libertate, am votat pentru o Românie în NATO, în Uniunea Europeană, o Românie – patria fiecărui cetățean al său, o Românie în care să se pună punct democrației originale de tip ilieștean și capitalismului de cumetrie care a fost benefic numai pentru unii, să se pună punct parodiei de democrație care a existat până acum, să asigurăm o democrație autentică, să întoarcem instituțiile statului cu fața către cetățeni”, spune Ludovic Orban.
Prezența la vot a ajuns la 8,14%. Peste un milion de români au votat atât la secțiile de vot din România, cât și la secțiile din Diaspora.
Premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a votat, duminică, la Buzău. El a fost însoțit de mai mulți lideri social-democrați din Buzău.
„În primul rând, aș dori să transmit la mulți ani tuturor românilor, astăzi, de Ziua Națională, și cum era normal, am votat ca România să fie în continuare și în Spațiul Schengen, și în Uniunea Europeană, și în NATO. Eu cred că astăzi românii au de ales între stabilitate și haos, între dezvoltare – mai ales pe fonduri europene -, și o lipsă a fondurilor pentru pensii și salarii. Eu cred că astăzi e o zi foarte importantă pentru noi toți românii să ne continuăm drumul european și nord-atlantic. Este cel mai important lucru pe care îl avem de ales astăzi”, spune premierul Marcel Ciolacu.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat duminică, într-un mesaj de Ziua Naţională, datoria de a pune stabilitatea, dialogul şi respectul faţă de cetăţeni pe primul loc, în contextul actualei perioade marcate de provocări şi decizii importante. Oficialul îi îndeamnă pe români să iasă la vot.
„Astăzi, de 1 Decembrie, sărbătorim împreună Ziua Naţională a României – o zi încărcată de emoţie, mândrie şi speranţă. Este momentul în care ne reamintim de sacrificiile înaintaşilor noştri, care au pus temelia unui stat unit şi suveran, dar şi de responsabilitatea pe care o avem să ducem mai departe această moştenire. Trăim vremuri marcate de provocări şi decizii importante pentru viitorul ţării noastre.
În această zi simbolică, suntem chemaţi să ne exprimăm dreptul fundamental de a vota, într-un moment cheie pentru parcursul României. Este datoria noastră să punem stabilitatea, dialogul şi respectul faţă de cetăţeni pe primul loc”, a scris Ciucă, pe Facebook.
Fostul lider PNL a făcut un apel la unitate: „Îmi doresc ca această zi să ne reunească, indiferent de diferenţele noastre de opinii, în jurul valorilor care ne definesc ca naţiune: unitate, solidaritate şi credinţă într-un viitor mai bun. România are resursele şi potenţialul să crească, dar pentru asta e nevoie de muncă, onestitate şi curaj. La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor, oriunde v-aţi afla!”.
Candidatul USR la alegerile prezidențiale, a participat la alegeri, la Câmpulung Muscel, acolo unde are domiciliul. Și Elena îi îndeamnă pe români să iasă la vot.
„Am votat pentru democrație. Am votat cu gândul că o să continuăm pe linia europeană și euroatlantică și că o să pot să-mi văd fata, că o să pot să-mi revăd fratele, că o să pot să-mi revăd mai bine de jumătate din familie. Am votat de aici, de la Câmpulung, unde a avut loc cea mai longevivă mișcare de rezistență împotriva comunismului și sper să ne audă de acolo, de lângă îngeri, și Elisabeta Rizea. Am votat cu încrederea că nu ne vom lăsa îngenunchiați, că vom rămâne liberi, vom gândi liberi. Am votat pentru România pe care o iubesc și pe care sunt sigură că o iubesc cu toții.
La mulți ani România, la mulți ani tuturor românilor.
Avem legi importante, importante pentru prosperitatea oamenilor, să rămână mai mulți banii în buzunare, importante pentru securitatea acestei țări. Sunt extrem de importante aceste alegeri și mă uit cu îngrijorare la ce se întâmplă în Georgia și ar trebui să ne punem și noi multe semne de întrebare.
Haideți la vot pentru că acum putem să ne apărăm democrația și libertatea. La granițele noastre sunt alții care își apără libertatea și democrația cu arma în mână”, a îndemnat Lasconi.
Prezența la vot a ajuns la 4,4% la ora 9.00, anunță AEP.
În țară au votat peste 791.000 de români.
Prezența la vot a depășit 4% în județele Olt, Ilfov, Călărași.
8.00: Prezența la vot ajunge la de 2,5%
Prezența la vot la ora 8.00 a ajuns la 2,45%, potrivit AEP.
În total – în țară și diaspora – au votat peste 248.000 de români.
Conform programului anunțat, Ilie Bolojan, liderul PNL a votat în prima oră de la deschiderea secțiilor de votare. Ulterior, acesta a transmis și un mesaj pentru românii cu drept de vot.
„Am votat cu oameni pe care îi recunoști nu după vorbe, ci după fapte. Am votat pentru valorile noastre, pentru familie, comunitate și țară. Indiferent care sunt opțiunile dvs, vă rog să vă prezentați la vot. De mâine, va trebui să ne respectăm unii pe alții și să fim uniți„, a declarat Ilie Bolojan.
„La 7, toate secțiile s-au deschis. Până acum au votat câteva zeci de mii de cetățeni.
Fac apel la președinții de secții, operatori de tabletă, cei peste 100 de mii de reprezentanți ai partidelor politice să dea dovadă de atenție, responsabilitate, să respecte prevederile legale, pentru că doar așa se desfășoară procesul electoral corect.
Azi se va vota în toate secțiile din țară până la 21.00, la acele secții unde se vor afla încă cetățeni în incinta secției de vot, scrutinul poate fi prelungit prin dispoziția președintelui de secție”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă.
George Simion, preşedintele AUR, a votat la ora 7.10, în Vrancea. Acesta a făcut un apel către primari să nu se implice ilegal în alegerile parlamentare.
„Mi-aș dori din suflet să avem parte de un proces de vot corect. Mi-aș dori din suflet să se audă mesajul transmis de români duminica trecută. De asta transmit un mesaj primarilor: stați departe de secțiile de vot, lăsați în pace oamenii vulnerabili, lăsați în pace oamenii care primesc ajutoare sociale, plecați de lângă una mobilă, nu mai încercați să faceți ce faceți ce ați făcut timp de 35 de ani, că nu mai merge. Ăsta a fost mesajul poporului român: lăsați-vă de coțcării. Dacă nu înțeleg termenul, îi așteptăm aici în Moldova să le explicăm ce înseamnă.
Am votat cu gândul la ziua națională, la înaintași și totodată cu gândul la cei tineri, la copilul meu, Radu, la toți copiii României. Am votat cu gândul ca pentru prima dată după 35 de ani să ne eliberăm de lanțuri, de cătușe, de cei care caută să ne țină prizonieri în sărăcie într-o țară bogată. Am votat cu gândul la românii plecați în pribegie peste hotare. Am votat cu gândul la seniorii umiliți, care au fost amenințată că rămân fără pensii dacă nu votează cum trebuie. Am votat să avem alegeri libere și să nu se repete turul I al prezidențialelor, cum vor unii”, a declarat Simion.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Alegerile parlamentare au loc pe 1 decembrie 2024, într-un context extrem de complicat în România, având în vedere decizia CCR de a cere renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024.
La alegerile parlamentare 2024 s-au înscris 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale. PSD are cei mai mulți candidați la alegerile parlamentare 2024 – 636, urmat de S.O.S. România – 636, PNL – 630, AUR – 621, Forța Dreptei – 619, Uniunea Democrată Maghiară din România – 596 şi Uniunea Salvaţi România – 589 candidaţi.
Pentru diaspora, s-au înscris 18 partide și doi candidați independenți.
Lista Candidati SenatÎn România, la alegerile parlamentare, alegătorii vor vota la secția la care este arondată strada sau localitatea unde au domiciliul sau reședința, pe liste permanente.
Dacă în ziua votului, un alegător se află în altă localitatea din cadrul aceleiași circumscripții electorale (același județ), atunci poate vota la orice secție din cadrul circumscripției electorale (județului), pe liste suplimentare.
Diferit față de alegerile prezidențiale, la cele parlamentare nu va putea vota într-un alt județ.
În București, alegătorii vor putea vota numai în sectorul unde au domiciliul sau reședința, pe liste permanente. Nu se votează în alt sector și nici pe liste suplimentare, mai anunță AEP.
Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în România vor putea vota în țară în baza unuia din următoarele documente, valabile în ziua votării:
a) cartea de identitate;
b) cartea electronică de identitate;
c) cartea de identitate provizorie;
d) buletinul de identitate;
e) pașaportul diplomatic;
f) pașaportul diplomatic electronic;
g) pașaportul de serviciu;
h) pașaportul de serviciu electronic;
i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
La alegerile parlamentare se vor oferi două buletine de vot. Un buletin de vot este oferit pentru Camera Deputaților, iar cel de-al doilea buletin este oferit pentru Senat.
Votul este considerat nul în următoarele situații, conform Legii 370/2004:
Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, moment în care vor fi disponbile și primele rezultate, de tip exit-poll, la închiderea urnelor. Acestea nu sunt, însă, rezultatele oficiale ale primului tur al alegerilor parlamentare 2024.