- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alegeri prezidenţiale 2024: „Călin Georgescu nu a avut cheltuieli zero”. AEP a trimis probe la Parchet/ The Economist: Călin Georgescu va fi exclus de la alegerile prezidențiale

13 Dec, 17:04 • Dobran Viorel
Șase influenceri de pe TikTok au fost chemați la audieri în ancheta privind campania lui Călin Georgescu. În paralel, sunt percheziții informatice și în dosarul presupusului finanțator al campaniei lui Călin Georgescu, iar autoritățile verifică mai multe dispozitive electronice. La acestea participă și Bogdan Peșchir, bărbatul care a rămas și fără 7 milioane de dolari după ce suma i-a fost confiscată. Bombaoa pe colivă a fost pusă de AEP, care dezminte
Alegeri prezidenţiale 2024: Călin Georgescu nu a avut cheltuieli zero. AEP a trimis probe la Parchet/ The Economist: Călin Georgescu va fi exclus de la alegerile prezidențiale

Procurorii de la Parchetul General au primit mai multe înscrisuri și documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, care atestă cheltuieli efectuate în timpul campaniei prezidențiale pentru Călin Georgescu, au dezvăluit surse din anchetă pentru site-ul de investigații SNOOP.ro. Candidatul a depus un raport cu zero venituri și zero cheltuieli.

Ancheta care vizează campania lui Călin Georgescu are doi actori importanți: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care se ocupă de controlul finanțării campaniilor electorale, și procurorii de la Parchetul General.

Călin Donca, mesaj disperat de susținere pentru Călin Georgescu: ”Vă văd un om doborât, puțin obosit și speriat de ceea ce urmează. Sper că nu ați dat mai mult de 5% din ceea ce aveți de oferit”

Autoritatea Electorală Permanentă a „adunat mai multe probe importante”, care au fost transmite Parchetului General, potrivit surselor implicate în anchetă. Toate probele au fost obținute după primul tur al alegerilor prezidențiale și după ce judecătorii CCR au anulat turul al doilea în care urmau să participe Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Banii pentru materialele tipărite în campania lui Călin Georgescu, nedeclarați la AEP

Potrivit surselor citate, urmează să fie verificate și tipografiile unde au fost printate diferite tipuri de materiale pentru Călin Georgescu, pentru a se verifica cine le-a comandat și plătit.

„Probele adunate atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero. Orice campanie care promovează un candidat trebuie declarată, iar plățile trebuie efectuate prin contul de campanie al candidatului. Orice alt tip de cheltuială e în afara legii privind finanțarea campaniilor electorale”, au declarat surse din Autoritatea Electorală Permanentă pentru Snoop.

Ancheta este în desfășurare, iar dacă procurorii consideră că probele prezentate de AEP și cele strânse de Parchetul General confirmă finanțarea ilegală a campaniei, dosarul ar putea ajunge în instanță.

Călin Georgescu

O decizie finală în acest caz din partea judecătorilor nu este așteptată însă până la viitoarele alegeri prezidențiale, termenul fiind prea scurt, au precizat sursele citate.

Parchetul General a chemat la audieri, vineri, șase influenceri care l-au promovat pe Călin Georgescu în timpul campaniei prezidențiale. Săptămâna trecută, procurorii au percheziționat și imobilele deținute de Bogdan Peșchir din Brașov, cunoscut ca BOGPR, acuzat că a finanțat campania candidatului independent.

Peșchir a recunoscut, pentru Europa Liberă, că a donat sute de mii de euro către conturi care îl promovau pe Călin Georgescu. El a precizat că donațiile au avut loc înaintea campaniei electorale.

SRI susține, în documentul înaintat CSAT, că Bogdan Peșchir a efectuat plăți în valoare de 381.000 de euro în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024 către utilizatori ai unor conturi de Tik Tok care îl promovau pe Călin Georgescu. Intervalul coincide însă cu perioada campaniei electorale.

BEC a confirmat: candidatul Călin Georgescu a fost promovat online

Biroul Electoral Central a dispus pe 20 noiembrie, cu patru zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, să fie înlăturate materialele de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul Călin Georgescu, care nu conțin codul de identificare al mandatarului financiar.

Decizia urma să fie dusă la îndeplinire de AEP și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ei au admis o contestație depusă împotriva lui Călin Georgescu pe 18 noiembrie 2028.

Citește și Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă, susținuți pe Facebook de sute de conturi cu identități false

Articolul 19, alin. 7 din Ghidul finanțării campaniei electorale pentru funcția de președinte al României prevede că materialele de propagandă electorală vor conține codul atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă.

Spre exemplu, în timpul campaniei prezidențiale toate postările de pe Facebook ale candidaților au avut la final CMF – Cod mandatar financiar, condiție obligatorie impusă de lege.

Pe niciun material care l-a promovat pe Călin Georgescu nu a existat codul mandatarului financiar.

Afișele electorale ale candidatului Călin Georgescu ar fi trebuit să aibă denumirea operatorului economic care le-a realizat, tirajul, dar și codul unic de identificare.

Ce sume au declarat candidaţii în campanie:

  • Marcel Ciolacu – 56.576.410 de lei
  • Nicolae Ciucă – 17.650.605 de lei
  • Elena Lasconi – 16.537.835 de lei
  • Mircea Geoană – 9.059.830 de lei
  • George Simion – 6.714.821 de lei
  • Kelemen Hunor – 1.632.019 de lei

Guvernul a decis, joi, printr-o Ordonanță de Urgență ca toate sumele utilizate în campania prezidențială să fie restituite competitorilor. În termen de zece zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență, Autoritatea Electorală Permanentă restituie sumele cheltuite în baza rapoartelor depuse.

Avertismentul The Economist: Călin Georgescu va fi probabil exclus de la alegerile prezidențiale

Influența publicație The Economist avertizează că, în ciuda anulării primului tur al alegerilor prezidențiale și, potențial, a excluderii lui Călin Georgescu dintr-o nouă cursă, “motivele pentru care românii au votat pentru el nu pot fi interzise”.

  • “Dar dovezile că Rusia a fost în spatele manipulării social-media în România sunt preliminare.
  • Anularea alegerilor prezidențiale, pe de altă parte, este un pas extraordinar.
  • Cei care au votat pentru Călin Georgescu se vor simți ignorați. Atunci când alegerile prezidențiale vor fi reluate, el va fi probabil exclus. Dar motivele pentru care românii au votat pentru el nu pot fi interzise”, scrie The Economist.

Publicația notează că, potrivit sondajelor de opinie, sprijinul pentru Rusia este mai mic de 10%, ceea ce înseamnă că majoritatea românilor care au votat pentru dreapta radicală o fac din motive economice și sociale. Mulți dintre ei sunt alegători din mediul rural care nu au profitat de recentul avans economic al României sau de apartenența sa la UE. Alții fac parte din diaspora de 5 milioane de persoane a țării și consideră că au fost forțați să plece de acasă din cauza eșecului politicienilor corupți de a distribui corect prosperitatea.

În plus, începând cu 2021, principalele partide de centru-stânga și de centru-dreapta au guvernat în coaliție, iar mulți alegători se simt acum privați de o alternativă semnificativă.

“Crede că nanoboții sunt introduși în secret în cutiile de Pepsi. Covid nu există, iar aterizările pe Lună sunt doar o poveste. Crede că o luptă politică globală se duce între Satana și Arhanghelul Mihail. Îl admiră pe Vladimir Putin și ar tăia ajutorul pentru Ucraina. Pe 8 decembrie, Călin Georgescu ar fi putut fi ales președinte al României. Dar cu două zile mai devreme, Curtea Constituțională a țării a anulat primul tur de scrutin și a dispus ca alegerile să fie reluate.

Românii sunt împărțiți între cei care consideră că instanța le-a salvat democrația și cei care cred că democrația a fost subminată.

În urmă cu o lună, Georgescu era văzut ca un nefericit fără speranță, cu un scor de aproximativ 5% în sondaje. Dar, în primul tur al alegerilor din 24 noiembrie, el s-a clasat pe primul loc cu 23%. Chiar înainte de turul al doilea împotriva Elenei Lasconi, o candidată de centru-dreapta fără strălucire, un sondaj îl dădea în frunte cu 58%. A fost un cutremur politic.

Georgescu este un fost inginer agronom și specialist în dezvoltare durabilă. Oana Popescu, director al Centrului GlobalFocus, un think-tank din București, l-a cunoscut în zilele sale moderate și spune că mai târziu „a luat-o razna, transformându-se în acest conspiraționist fascist, qanon, al statului profund”.

S-a alăturat partidului extremist Alianța pentru Unirea Românilor, dar a părăsit-o în 2022 din cauza criticile la adresa opiniilor sale pro-ruse și anti-NATO (și lauda sa la adresa Gărzii de Fier, fasciștii României interbelice). Fără nicio organizație de partid, puțini au luat în serios candidatura lui Georgescu.

Președintele poate influența semnificativ politica externă și de securitate, astfel încât amenințările lui Georgescu de a pune capăt sprijinului ferm al României pentru Ucraina nu pot fi trecute ușor cu vederea. Călin Georgescu spune că este pro-pace, nu pro-rus. Dar disprețul față de NATO și UE ar fi fost în mod evident un cadou pentru Putin și pentru liderii favorabili Rusiei din Ungaria și Slovacia.

Cum a ajuns domnul Georgescu de nicăieri pe primul loc în două săptămâni? Pe 28 noiembrie, serviciile române de informații au prezentat indicii privind finanțarea ilegală a campaniei, utilizarea ilegală a rețelelor sociale și „acțiuni hibride rusești” împotriva infrastructurii de internet a țării. Acestea au comparat operațiunea de influență cu cele prezumtiv derulate de Rusia în timpul alegerilor prezidențiale și referendumul privind aderarea Moldovei la UE din octombrie.

Curtea Constituțională a ordonat o renumărare a voturilor, dar nu a constatat probleme majore. Pe 5 decembrie, aceasta a dat undă verde celui de-al doilea tur de scrutin, pentru a reveni în ziua următoare.

Curtea a declarat că anulează alegerile deoarece alegătorii au fost „dezinformați” și că candidatul a beneficiat ilegal de „exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor social-media”. Materialele sale de campanie nu au fost etichetate corespunzător, iar voința alegătorilor a fost „denaturată” (deși instanța nu a decis în mod direct că Rusia a intervenit). Campania lui Georgescu a fost promovată în principal prin intermediul platformei de socializare TikTok, unde rețele de conturi au amplificat videoclipurile sale. TikTok a minimalizat abuzurile, afirmând că rețelele au fost „la scară mică”.

Există puține îndoieli că TikTok a fost manipulat pentru a-l stimula pe Călin Georgescu, dar au existat și alți factori. Remus Ștefureac, șeful INSCOP, o firmă de sondaje, spune că aproximativ o treime din voturile de la alegerile prezidențiale și parlamentare din 1 decembrie au mers către candidații dreptei radicale.

La 5 octombrie, Curtea Constituțională i-a interzis Dianei Șoșoacă, o candidată anti-semită, pro-Putin, să candideze, argumentând că opiniile sale sunt anti-constituționale. Mulți dintre susținătorii ei l-au sprijinit atunci pe Georgescu. În alegerile parlamentare, partidul lui Șoșoacă a obținut peste 7% din voturi.

Sondajele de opinie arată că sprijinul pentru Rusia este mai mic de 10%, spune Ștefureac; majoritatea românilor care votează pentru dreapta radicală o fac din motive economice și sociale. Mulți dintre ei sunt alegători din mediul rural care nu au profitat de recentul avans economic al României sau de apartenența sa la UE. Alții fac parte din diaspora de 5 milioane de persoane a țării și consideră că au fost forțați să plece de acasă din cauza eșecului politicienilor corupți de a distribui corect prosperitatea.

Din 2021, principalele partide de centru-stânga și de centru-dreapta au guvernat în coaliție, iar mulți alegători se simt privați de o alternativă semnificativă. După alegerile parlamentare indecise, este probabil ca această coaliție de centru să continue.

Rusia încearcă cu siguranță să influențeze alegerile din statele învecinate. Moldova acuză Kremlinul că a cheltuit 15 milioane de dolari pentru a mitui cetățenii săi să voteze împotriva aderării la UE. La alegerile din Georgia de luna trecută au existat acuzații generalizate de fraudare a buletinelor de vot de către partidul de guvernământ favorabil Rusiei. Dar dovezile că Rusia a fost în spatele manipulării social-media în România sunt preliminare.

Anularea alegerilor prezidențiale, pe de altă parte, este un pas extraordinar.

Cei care au votat pentru Călin Georgescu se vor simți ignorați. Atunci când alegerile prezidențiale vor fi reluate, el va fi probabil exclus. Dar motivele pentru care românii au votat pentru el nu pot fi interzise.”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât vor costa biletele de tren din 15 decembrie 2024. Scumpiri de prețuri
Cât vor costa biletele de tren din 15 decembrie 2024. Scumpiri de prețuri
Lansarea campaniei naționale de prevenire a corupției:  „E TIMPUL SĂ NU MAI DĂM ȘI NOI CEVA”
Lansarea campaniei naționale de prevenire a corupției: „E TIMPUL SĂ NU MAI DĂM ȘI NOI CEVA”
Comercianții din piețe au crescut prețurile la murături înainte de Crăciun. Castraveții și varza, cele mai căutate la finalul anului 2024
Comercianții din piețe au crescut prețurile la murături înainte de Crăciun. Castraveții și varza, ...
Senatoarea POT acuzată că făcea videochat, în atenția Fiscului. Firmele în care este asociată au datorii de aproape 60.000 de lei!
Senatoarea POT acuzată că făcea videochat, în atenția Fiscului. Firmele în care este asociată ...
Câți bani câștigă Denisa Tănase, fosta solistă de la Bambi, din parfumuri și alte afaceri. „Secretul reușitei este foarte multă muncă”
Câți bani câștigă Denisa Tănase, fosta solistă de la Bambi, din parfumuri și alte afaceri. „Secretul ...
Criză de medici în această țară. Parlamentul a adoptat legea prin care le interzice cadrelor medicale să mai demisioneze
Criză de medici în această țară. Parlamentul a adoptat legea prin care le interzice cadrelor medicale ...
Liderul sindical Dumitru Costin, despre iminenţa restructurărilor aparatului bugetar: „Un etaj întreg dintr-o clădire venea la muncă după ora 10:00. Poşete de top şi oameni care probabil nu făceau nimic”
Liderul sindical Dumitru Costin, despre iminenţa restructurărilor aparatului bugetar: „Un etaj ...
Ce trebuie să știe toți românii care au Revolut. Schimbări privind banii clienților și plățile în străinătate
Ce trebuie să știe toți românii care au Revolut. Schimbări privind banii clienților și plățile ...
Voucher de 50% reducere oferit de Digi RCS-RDS pentru toți clienții din România. Codul care trebuie folosit
Voucher de 50% reducere oferit de Digi RCS-RDS pentru toți clienții din România. Codul care trebuie ...
Prognoza meteo 14 decembrie 2024. Vine gerul peste România. În ce zone ninge
Prognoza meteo 14 decembrie 2024. Vine gerul peste România. În ce zone ninge
2025 este anul bogăției pentru șapte zodii. Dau lovitura în carieră, vor întoarce banii cu lopata
2025 este anul bogăției pentru șapte zodii. Dau lovitura în carieră, vor întoarce banii cu lopata
Cât costă un kilogram de slănină de porc înainte de Crăciun 2024. Beneficiile somonului românesc
Cât costă un kilogram de slănină de porc înainte de Crăciun 2024. Beneficiile somonului românesc
Categoria de români care primește de la stat cel puțin 1.500 de euro. Banii intră pe card chiar de azi
Categoria de români care primește de la stat cel puțin 1.500 de euro. Banii intră pe card chiar de ...
De la 1 ianuarie, românii sunt obligați să colecteze separat textilele folosite. Ce se ascunde în spatele noilor reglementări
De la 1 ianuarie, românii sunt obligați să colecteze separat textilele folosite. Ce se ascunde în ...
Noi reguli pentru veniturile din chirii. Plăţile obligatorii care schimbă tot!
Noi reguli pentru veniturile din chirii. Plăţile obligatorii care schimbă tot!
SRI găsește legăturile Georgescu – Rusia. Independentul care a vrut să fie președintele României, ajutat de o firmă sud-africană căreia i-au fost descoperite comentarii în limba rusă în codul sursă al site-ului
SRI găsește legăturile Georgescu – Rusia. Independentul care a vrut să fie președintele României, ...
Doliu în lumea gimnasticii din România.  Marele campion Dan Grecu a murit. ”Stăpânul inelelor” avea 74 de ani
Doliu în lumea gimnasticii din România. Marele campion Dan Grecu a murit. ”Stăpânul inelelor” ...
Cât a ajuns să coste o ciorbă la restaurantul lui Dani Oțil. Magicianul Robert Tudor a fost în inspecție
Cât a ajuns să coste o ciorbă la restaurantul lui Dani Oțil. Magicianul Robert Tudor a fost în inspecție