- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu face anunțul major pentru românii care vor vota

09 Aug, 12:29 • Bumbeneci Diana
Premierul Marcel Ciolacu a făcut noi declarații cu privire la alegerile din 2024. Oficialul ia noi decizii pentru candidatul PSD la prezidențiale.
Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu face anunțul major pentru românii care vor vota

Preşedintele PSD și în același timp premierul țării, Marcel Ciolacu, a transmis, în cursul zilei de vineri, că în şedinţa Consiliului Politic Naţional vor fi aprobate condiţiile de înscriere la alegerile din partid. Premierul a explicat că are în plan să extindă echipa cu încă patru vicepreşedinţi și că nu a existat nicio solicitare a unui candidat independent să candideze din partea social-democraților la prezidențiale, cel puțin nu până în prezent, deși s-a tot vehiculat că Mircea Geoană va fi primul pe lista candidaților susținuți de social-democrați.

Marcel Ciolacu anunță decizia momentului în PSD

În acest context, Marcel Ciolacu a fost întrebat, cu puțin timp înainte de şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, dacă îşi va anunţa colegii în legătură cu o candidatură la alegerile prezidenţiale.

Te mai poate interesa pe acest subiect: Mircea Geoană nu ar intra în cursa pentru Cotroceni. Surse: Sorin Grindeanu ar putea fi următorul pion la alegerile prezidențiale 2024

O să fie o discuţie, cum e normal. (…) Am intrat în zona statutară. Astăzi aprobăm care sunt condiţiile să te înscrii, care sunt condiţiile pentru partid, cum mergem cu moţiune la candidaturile în interiorul partidului. O să vin cu o echipă. Normal că doresc şi schimbări în această echipă, de aceea am şi dorit să o extindem cu încă patru vicepreşedinţi pe domenii, fiindcă au trecut două rânduri de alegeri, alegerile locale şi europarlamentare. E normal să ţin cont de acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu.

Șeful social-democraților a fost chestionat și cu privire la schimbarea de regulament în PSD astfel încât în cursa pentru prezidențiale să se înscrie şi candidaţi independenţi.

”A fost o discuţie în interior, am avut cu colegii mei această discuţie. Cu toţi am lăsat această portiţă deschisă, până în acest moment, şi am intrat pe ultima sută, nu a existat nicio solicitare a unui candidat independent să candideze din partea Partidului Social-Democrat”, a precizat Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, cei mai mulți dintre candidații pentru Cotroceni au mai puțină popularitate decât scorurile partidelor din care provin.

Este vorba inclusiv despre candidații actualelor partide de guvernare, punându-se astfel sub semnul întrebării capacitatea lor de a intra în turul doi.

Intenție vot candidat vs. Intenție vot partid

  • Marcel Ciolacu – 17.8% / PSD – 30,2%
  • Nicolae Ciucă – 11.9% / PNL – 17,4%
  • George Simion – 11.2% / AUR – 13,3%
  • Kelemen Hunor – 3.4% / UDMR – 5,6%
  • Elena Lasconi – 14.3% / USR – 12,4%

2024, an de foc în România

Este pentru prima oară când toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie, iar acum sunt pregătiri intense pentru alegerile parlamentare și mai ales prezidențiale.

  • 9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 – alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 – alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

Vezi și: Sondaj CURS. Pe cine ar vota românii la alegeri dintre Ciolacu, Ciucă, Geoană, Simion, Lasconi și Șoșoacă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult